Overslaan en naar de inhoud gaan

Na jarenlange strijd begint berging vliegtuigwrak Pey

Geplaatst opdinsdag 3 september 2019 - 6:00

Het was een meerjarenplan, maar deze week beginnen dan eindelijk de voorbereidingen van het opgraven van de Engelse Short Sterling-bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog op 10 september 1942 neerstortte naast abdij Lilbosch in Pey.

In Echt was maandagavond een informatiebijeenkomst over de plannen, die werd drukbezocht.

Nabestaanden naar Echt
De werkgroep 'Stichting Berging Sterling W7630' ijvert al vele jaren voor het toestel en de stoffelijke resten van vier bemanningsleden die zich nog in het wrak moeten bevinden. Voor Marleen Jennissen van de stichting is het een kroon op het werk. De stichting onderhoudt ook contacten met de nabestaanden in Engeland. Zij zullen aan het eind van de maand ook overkomen en een bezoek brengen aan de berging.

Tijdrovende klus
Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente Echt-Susteren gaf bergingsofficier van de Koninklijke Luchtmacht majoor Bart Aalberts een uitgebreide toelichting op het verloop van de geplande werkzaamheden die deze week al beginnen met het inrichten van het terrein. De resten van het toestel zijn nauwkeurig in kaart gebracht en naar verwachting komen de bergers op 16 september bij de plek waar vermoedelijk de resten van de vier gesneuvelde bemanningsleden worden gevonden. In de eerste week van oktober moet het karwei geklaard zijn.

Ontploffingsgevaar
In het wrak verwacht men naast de vier omgekomen bemanningsleden nog scherpe munitie aan te treffen waaronder wellicht een aantal duizendponders. Kapitein Hans van der Zwet van EOD Veiligheid gaf een uitgebreide toelichting op de mogelijke explosieven die in het wrak kunnen worden aangetroffen en hoe die geruimd gaan worden.

Eerste vliegtuigberging
De berging in Pey is het eerste vliegtuig dat volgens het nationaal programma 'Berging vliegtuigwrakken met vermiste vliegers' wordt geborgen. De overheid neemt 100% van de kosten voor haar rekening. In dat kader zal minister Kajsa Ollongren, van Binnenlandse Zaken met een aantal kamerleden op 25 september een kijkje komen nemen.

De gemeente Echt-Susteren organiseert rond de werkzaamheden een aantal kijkdagen en een herdenking.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen