Overslaan en naar de inhoud gaan

Na jarenlange strijd begint berging vliegtuigwrak Pey

Geplaatst opdinsdag 3 september 2019 - 6:00

Het was een meerjarenplan, maar deze week beginnen dan eindelijk de voorbereidingen van het opgraven van de Engelse Short Sterling-bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog op 10 september 1942 neerstortte naast abdij Lilbosch in Pey.

In Echt was maandagavond een informatiebijeenkomst over de plannen, die werd drukbezocht.

Nabestaanden naar Echt
De werkgroep 'Stichting Berging Sterling W7630' ijvert al vele jaren voor het toestel en de stoffelijke resten van vier bemanningsleden die zich nog in het wrak moeten bevinden. Voor Marleen Jennissen van de stichting is het een kroon op het werk. De stichting onderhoudt ook contacten met de nabestaanden in Engeland. Zij zullen aan het eind van de maand ook overkomen en een bezoek brengen aan de berging.

Tijdrovende klus
Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente Echt-Susteren gaf bergingsofficier van de Koninklijke Luchtmacht majoor Bart Aalberts een uitgebreide toelichting op het verloop van de geplande werkzaamheden die deze week al beginnen met het inrichten van het terrein. De resten van het toestel zijn nauwkeurig in kaart gebracht en naar verwachting komen de bergers op 16 september bij de plek waar vermoedelijk de resten van de vier gesneuvelde bemanningsleden worden gevonden. In de eerste week van oktober moet het karwei geklaard zijn.

Ontploffingsgevaar
In het wrak verwacht men naast de vier omgekomen bemanningsleden nog scherpe munitie aan te treffen waaronder wellicht een aantal duizendponders. Kapitein Hans van der Zwet van EOD Veiligheid gaf een uitgebreide toelichting op de mogelijke explosieven die in het wrak kunnen worden aangetroffen en hoe die geruimd gaan worden.

Eerste vliegtuigberging
De berging in Pey is het eerste vliegtuig dat volgens het nationaal programma 'Berging vliegtuigwrakken met vermiste vliegers' wordt geborgen. De overheid neemt 100% van de kosten voor haar rekening. In dat kader zal minister Kajsa Ollongren, van Binnenlandse Zaken met een aantal kamerleden op 25 september een kijkje komen nemen.

De gemeente Echt-Susteren organiseert rond de werkzaamheden een aantal kijkdagen en een herdenking.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen