Overslaan en naar de inhoud gaan

Na jarenlange strijd begint berging vliegtuigwrak Pey

Geplaatst opdinsdag 3 september 2019 - 6:00

Het was een meerjarenplan, maar deze week beginnen dan eindelijk de voorbereidingen van het opgraven van de Engelse Short Sterling-bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog op 10 september 1942 neerstortte naast abdij Lilbosch in Pey.

In Echt was maandagavond een informatiebijeenkomst over de plannen, die werd drukbezocht.

Nabestaanden naar Echt
De werkgroep 'Stichting Berging Sterling W7630' ijvert al vele jaren voor het toestel en de stoffelijke resten van vier bemanningsleden die zich nog in het wrak moeten bevinden. Voor Marleen Jennissen van de stichting is het een kroon op het werk. De stichting onderhoudt ook contacten met de nabestaanden in Engeland. Zij zullen aan het eind van de maand ook overkomen en een bezoek brengen aan de berging.

Tijdrovende klus
Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente Echt-Susteren gaf bergingsofficier van de Koninklijke Luchtmacht majoor Bart Aalberts een uitgebreide toelichting op het verloop van de geplande werkzaamheden die deze week al beginnen met het inrichten van het terrein. De resten van het toestel zijn nauwkeurig in kaart gebracht en naar verwachting komen de bergers op 16 september bij de plek waar vermoedelijk de resten van de vier gesneuvelde bemanningsleden worden gevonden. In de eerste week van oktober moet het karwei geklaard zijn.

Ontploffingsgevaar
In het wrak verwacht men naast de vier omgekomen bemanningsleden nog scherpe munitie aan te treffen waaronder wellicht een aantal duizendponders. Kapitein Hans van der Zwet van EOD Veiligheid gaf een uitgebreide toelichting op de mogelijke explosieven die in het wrak kunnen worden aangetroffen en hoe die geruimd gaan worden.

Eerste vliegtuigberging
De berging in Pey is het eerste vliegtuig dat volgens het nationaal programma 'Berging vliegtuigwrakken met vermiste vliegers' wordt geborgen. De overheid neemt 100% van de kosten voor haar rekening. In dat kader zal minister Kajsa Ollongren, van Binnenlandse Zaken met een aantal kamerleden op 25 september een kijkje komen nemen.

De gemeente Echt-Susteren organiseert rond de werkzaamheden een aantal kijkdagen en een herdenking.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen