Overslaan en naar de inhoud gaan

Na jaren norm voor pyrazool in Maaswater

Geplaatst opwoensdag 5 juli 2017 - 22:27

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een definitieve norm vastgesteld voor de hoeveelheid pyrazool die in het drinkwater mag zitten.

De norm is vastgesteld op maximaal 3 microgram per liter. Die hoeveelheid zou geen nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Fors beneden
De tijdelijke norm was twee jaar geleden vastgesteld op 15 microgram. Die gaat eind augustus dus fors naar beneden.

Zuiveringsinstallatie
In 2015 hebben de waterleidingbedrijven enige tijd de inname van drinkwater uit de Maas gestaakt omdat daarin een te hoge concentratie van de stof
pyrazool was aangetroffen. Die stof bleek afkomstig te zijn van afvalwater uit de zuiveringsinstallatie van het bedrijf Sitech op het Chemelot-terrein. Later verleende het waterschap alsnog vergunning voor lozing van pyrazolen in een concentratie van 15 microgram per liter.

Rechtbank
Waterleidingbedrijven, het Waterschap Limburg en Sitech steggelen al een poos over welke stoffen in welke concentratie in het Maaswater mogen zitten. Die strijd krijgt donderdag een vervolg voor de rechtbank in Roermond. Tegen de vergunning die is verleend door het Waterschap Limburg, hebben zowel de waterleidingbedrijven, waaronder het Limburgse WML, als Sitech beroep ingesteld.

Vergunning
De waterleidingbedrijven vinden dat vergunningen voor het lozen van stoffen te soepel worden afgegeven. Ze vrezen dat daardoor de productie van drinkwater in gevaar zou kunnen komen. Sitech vindt de vergunning juist te streng en de opgelegde boetes te hoog. Sitech heeft tot nu toe 200.000 euro betaald aan het Waterschap in verband met de overschrijding van de pyrazool-norm.

Ministerie
Volgens het Ministerie moet het uitgangspunt zijn om de concentraties van verontreinigende stoffen, zoals
pyrazool, in het drinkwater en innamewater zo laag mogelijk te houden. Dit uit voorzorg omdat nog steeds niet duidelijk is wat pyrazolen in combinatie met ander stoffen uiteindelijk voor effect op de gezondheid kan hebben.

Normen
Over de nieuwe norm voor Pyrazool is het Waterschap duidelijk. Die sluit, volgens een woordvoerder, aan bij hun normen. Ook WML laat weten al rekening te hebben gehouden met een lagere norm.

Sitech zegt blij te zijn dat er eindelijk duidelijkheid is over pyrazolen. Het bedrijf wacht verder de rechtsgang af.

Lees alles over het Oud Limburgs Schuttersfeest op l1.nl.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

WML maakt weer gebruik van Maaswater
Tijdelijk nieuwe norm voor lozing pyrazool in Maas
WML wil snel weer Maaswater gebruiken voor drinkwater
Chemelot loost opnieuw omstreden stof in de Maas
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen