Overslaan en naar de inhoud gaan

Na het werk boodschappen doen: 250 euro boete

Geplaatst opwoensdag 1 april 2020 - 6:00

Een boete van 250 euro voor boodschappen doen na het werk: al verschillende grensarbeiders zijn zo op de bon geslingerd door de Belgische politie.

In verband met de coronacrisis zijn de grenzen gesloten en houdt de Belgische politie strenge controles. En boodschappen doen mag dus niet, zelfs niet als je als (Neder)Belg toch al in Nederland bent voor je werk.

Mag niet!
Martijn Volleberg kan er over meepraten. De Nederlander woont al jaren net over de grens in Veldwezelt en werkt in Maastricht. Hij deed afgelopen vrijdag na zijn werk boodschappen in Maastricht en wilde daarna de grens oversteken om naar huis te gaan. "Mag niet!", zei de Belgische politie. “Ik kreeg een boete van 250 euro omdat ik net boodschappen had gedaan”, zegt de man. “Ik ben mantelzorger voor mijn bejaarde moeder en deed wat boodschappen voor haar. Ik kocht zelf ook brood en diepvriesproducten.” Bij de grens zagen de Belgische agenten de boodschappen naast Volleberg op de passagierszetel liggen en kreeg hij te horen dat dit een misdrijf is.

Zuur
Veel grensarbeiders zijn niet op de hoogte van deze boodschappenregel en dat wordt nu een dure grap voor hen. “Ik weigerde de boete van 250 euro te betalen”, zegt Volleberg. “De agent werd boos, zei dat ik corona het land binnen breng en liet me een uur wachten. Mogelijk moet ik voor de rechter verschijnen en dan kan de boete nog oplopen.”

Boodschappen achterlaten
Een verpleegkundige die bij een Maastrichtse thuiszorgorganisatie werkt, vertelt een vergelijkbaar verhaal. De vrouw woont net over de grens in België en ging na haar werk boodschappen doen in Maastricht. Ook zij werd door de politie aangesproken op de boodschappen die in haar wagen stonden. Ze kreeg geen boete maar moest de boodschappen bij de grens achterlaten.

Regels
Volgens de Belgische regels is alleen ‘noodzakelijk verkeer over de grens toegestaan’, zo is te lezen op de website van de gemeente Lanaken. "Dit wil zeggen voor het werk of om medische zorg te verlenen." Toch moet je goed zoeken om regels over het boodschappen doen te vinden. De politie van Voeren meldt op Facebook dat het niet mag. "Boodschappen doen in het buitenland is geen essentiële reis naar het buitenland", aldus de politie. "En dat kan ook niet in combinatie met een eventuele verplaatsing in het buitenland die wel is toegestaan."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen