Overslaan en naar de inhoud gaan

Na het werk boodschappen doen: 250 euro boete

Geplaatst opwoensdag 1 april 2020 - 6:00

Een boete van 250 euro voor boodschappen doen na het werk: al verschillende grensarbeiders zijn zo op de bon geslingerd door de Belgische politie.

In verband met de coronacrisis zijn de grenzen gesloten en houdt de Belgische politie strenge controles. En boodschappen doen mag dus niet, zelfs niet als je als (Neder)Belg toch al in Nederland bent voor je werk.

Mag niet!
Martijn Volleberg kan er over meepraten. De Nederlander woont al jaren net over de grens in Veldwezelt en werkt in Maastricht. Hij deed afgelopen vrijdag na zijn werk boodschappen in Maastricht en wilde daarna de grens oversteken om naar huis te gaan. "Mag niet!", zei de Belgische politie. “Ik kreeg een boete van 250 euro omdat ik net boodschappen had gedaan”, zegt de man. “Ik ben mantelzorger voor mijn bejaarde moeder en deed wat boodschappen voor haar. Ik kocht zelf ook brood en diepvriesproducten.” Bij de grens zagen de Belgische agenten de boodschappen naast Volleberg op de passagierszetel liggen en kreeg hij te horen dat dit een misdrijf is.

Zuur
Veel grensarbeiders zijn niet op de hoogte van deze boodschappenregel en dat wordt nu een dure grap voor hen. “Ik weigerde de boete van 250 euro te betalen”, zegt Volleberg. “De agent werd boos, zei dat ik corona het land binnen breng en liet me een uur wachten. Mogelijk moet ik voor de rechter verschijnen en dan kan de boete nog oplopen.”

Boodschappen achterlaten
Een verpleegkundige die bij een Maastrichtse thuiszorgorganisatie werkt, vertelt een vergelijkbaar verhaal. De vrouw woont net over de grens in België en ging na haar werk boodschappen doen in Maastricht. Ook zij werd door de politie aangesproken op de boodschappen die in haar wagen stonden. Ze kreeg geen boete maar moest de boodschappen bij de grens achterlaten.

Regels
Volgens de Belgische regels is alleen ‘noodzakelijk verkeer over de grens toegestaan’, zo is te lezen op de website van de gemeente Lanaken. "Dit wil zeggen voor het werk of om medische zorg te verlenen." Toch moet je goed zoeken om regels over het boodschappen doen te vinden. De politie van Voeren meldt op Facebook dat het niet mag. "Boodschappen doen in het buitenland is geen essentiële reis naar het buitenland", aldus de politie. "En dat kan ook niet in combinatie met een eventuele verplaatsing in het buitenland die wel is toegestaan."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen