Overslaan en naar de inhoud gaan

Na Echt ligt nu ook in Hingen het 'plat oppe straot'

Geplaatst opvrijdag 18 juni 2021 - 21:16

Voor de ingang van de speeltuin in Hingen is een nieuwe dialecttegel onthuld. Het idee achter het initiatief: jong en oud in contact brengen met het plaatselijk dialect en dat nog voor jarenlang.

In Echt liggen al sinds 2012 zo'n dertig tegels met een spreuk of dialect in het Limburgs. De plaatselijke dialectvereniging wil het project nu uitbreiden naar andere delen van Echt zoals Pey, Slek, Schilberg en Hingen.

Dialect in het straatbeeld
"Als we het dialect niet meer gebruiken dan verdwijnt het", zegt Ton van Wegberg, voorzitter van Veldeke kring Echt. "Als je het wilt spreken moet je het ook eens tegenkomen, dan wordt er over gepraat." Voor zover hij weet is Echt de enige plaats met dialecttegels. Hij geeft aan dat Maastricht al gedichten in het dialect op muren zet en in Weert worden de saaie grijze elektriciteitskastjes opgepimpt met de Limburgse taal.

De tegel werd feestelijk onthuld:

Video: L1

Plaatselijke evergreen
'Tösse 't greun van 't graas en 't goudgaele kaore, dao liktj 't Hènge dao bön ich gebaore...', staat er op de nieuwe tegel in Hingen. De tekst komt uit het liedje 't Greun van 't Graas van Averegs en is geschreven door L1-presentator Henk Hover.

Zijn ouders vierden donderdag hun 60-jarig jubileum en onthulden samen met burgemeester Jos Hessels de plaquette als verrassing. "Misschien dat ze over een paar honderd jaar nog ergens zo'n tegel terugvinden en zeggen: 'kijk dat is dat liedje wat nog altijd gezongen wordt'", vertelt Hessels.

Wandelroute
De tegels in Echt lagen er als eerste, nu al zo'n negen jaar. Uit een rondvraag in de binnenstad blijkt dat veel mensen de tegels nog nooit zijn opgevallen, maar het wel een goed initiatief vinden.

"Het mag wel wat duidelijker", vertelt een passant. "Maak er een Walk Of Fame-idee van", zegt hij. Volgens Veldeke-voorzitter Van Wegberg is de oplossing om de speciale route te lopen. "Dan ga je ook op zoek en ben je ook geïnteresseerd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen