Overslaan en naar de inhoud gaan

Na drie droge jaren verliezen boeren hun oogst aan het water

Geplaatst opmaandag 19 juli 2021 - 21:30

Veel boeren en tuinders kunnen hun oogst als verloren beschouwen door de grote wateroverlast de afgelopen dagen.

Dat concludeert de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) maandag na een rondgang onder de leden.

Snijbonen
Het hoge water zorgde ook rampzalige problemen bij de oogst van gewassen langs de Maas. Zoals bij John Rooyakkers in wiens kassen het water een halve meter hoog reikte. De tuinder zag zijn tomaten vlak voor de oogst verloren gaan. Ook de pas gezaaide snijbonen zijn niet meer te gebruiken. De tuinder in Baarlo schat de schade op zo'n 40.000 euro.

Huisverkoop
Het bedrijf dat van vader op zoon is overgenomen door John Rooyakkers, kent de klappen van de zweep met het hoogwater. Normaal zijn er in de winter problemen met het hoge water, maar grote wateroverlast in de zomer is door de groei van gewassen een regelrechte ramp voor de landbouw. Velden met aardappelen, mais en granen zijn vernield door het wassende water. Ook in kassen stond het water hoog. Wat nog overblijft van de magere oogst, wordt in een naastgelegen groentewinkel verkocht. De rest gaat normaal naar de veiling

Geld inzamelen
Inmiddels zijn er acties om geld in te zamelen waarmee gedupeerde boeren toch weer vooruit kunnen. Rooyakkers waardeert de actie enorm maar noemt het 'een druppel op een gloeiende plaat'. De schade bij boeren loopt namelijk in de miljoenen euro's.

Veel gewassen staan nog in de grond omdat het te nat is om alles weg te halen. "Eerst gaan we alles even laten bezinken en kijken of ik tussendoor iets anders kan doen", zegt Rooyakkers. Zijn groentewinkeltje met producten van andere tuinders gaat woensdag weer open. "Maar het is een slok op een borrel die ik van het tweede helft van het jaar mis."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen