Overslaan en naar de inhoud gaan

Na dagen ophef: BOOS komt met onthullingen The Voice

Geplaatst opdonderdag 20 januari 2022 - 7:32

Na maandenlang onderzoek komen Tim Hofman en zijn team donderdag om 16.00 uur in de nieuwe aflevering van BOOS. Daarin komen ze met hun bevindingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij het RTL-programma The Voice of Holland waaraan ook verschillende Limburgse kandidaten meededen.

Zaterdag werd bekend dat de uitzendingen om die reden voorlopig worden opgeschort. Bandleider Jeroen Rietbergen erkende de beschuldigingen aan zijn adres en stapte op. Hij gaf toe dat hij in het verleden relaties van "seksuele aard" met vrouwen heeft gehad die betrokken waren bij het programma.

"We hebben hier ontzettend lang en zorgvuldig aan gewerkt, aankomende donderdag zenden we onze aflevering over The Voice of Holland uit, later vandaag volgt meer info", liet Hofman zaterdag weten.

Aangifte
Voormalig The Voice of Holland-kandidate Nienke Wijnhoven uit Horst gaat aangifte doen van aanranding tegen Jeroen Rietbergen, de bandleider van het programma. Inmiddels heeft de 23-jarige zangeres via haar advocaat, Sébas Diekstra contact opgenomen met de zedenpolitie, laat de advocaat weten.

"Effe voelen"
Volgens de zangeres bouwde ze tijdens de talentenjacht een vriendschappelijke band op met de ex van Linda de Mol. Rietbergen nodigde haar na een show uit "boven een studio te zien". Er bleek helemaal geen studio te zijn. "Hij raakt je aan en dan denk je: heb ik dan onbewust toch een signaal gegeven? Wacht, miscommunicatie. Je gaat de schuld bij jezelf zoeken." Op dat moment 'ging hij wel effe voelen', aldus Wijnhoven.

Lees ook: Voormalig The Voice-kandidaat breekt: 'Hij ging voelen'

Contract
Wijnhoven, die in 2018 meedeed aan The Voice, was eerder deze week te gast bij de talkshow Beau om over haar ervaringen te vertellen. Zij vertelde toen betast te zijn door Rietbergen. De zangeres was bang haar verhaal te delen omdat zij een contract heeft getekend waarin allerlei voorwaarden stonden omschreven die zij niet exact meer wist.

10.000 euro boete bij bespreken ervaringen met derden
Over die contracten schrijft ook de Volkskrant donderdagochtend. "Deelnemers van talentenjacht The Voice of Holland voelen zich belemmerd te spreken over wantoestanden achter de schermen door een zwijgplicht in hun contract. Daarin staat dat zij een boete van minimaal 10.000 euro riskeren als ze over hun ervaringen spreken met 'derden'. Dit blijkt uit gesprekken met betrokkenen en uit het contract, dat in handen is van de Volkskrant", schrijft de krant.

Volgens het contract van tv-producent ITV moeten deelnemers niet alleen zwijgen over het verloop van de talentenjacht - wie gaat er door en wie niet? - maar over alles wat ze voor of achter de schermen meemaken. Een kandidaat dient "gedurende zijn deelname aan het programma alsmede na afloop daarvan op generlei wijze (...) enige mededeling te doen van (...) hetgeen bij de deelname aan (...) het programma tot zijn/haar kennis is gekomen", aldus de deelnemersovereenkomst.

Onafhankelijk onderzoek
Naar aanleiding van de BOOS-aflevering werd door producent ITV en RTL een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de beschuldigingen. Tegen The Voice-coach Ali B liggen twee aangiftes bij het Openbaar Ministerie. Allebei voor een zedenzaak, de eerste naar verluidt door een oud-kandidaat. De tweede kwam dinsdag binnen; het is nog onbekend door wie die is ingediend. RTL besloot na de eerste aangifte de samenwerking met de rapper stop te zetten zolang het onderzoek loopt. RTL en ITV roepen slachtoffers op zich te melden.

Linda de Mol
Maandag maakte Linda de Mol bekend haar relatie met Jeroen Rietbergen te hebben verbroken. Ook legde ze haar werkzaamheden voor onbepaalde tijd neer. "Sinds een paar dagen zit ik in een verschrikkelijke nachtmerrie", schreef ze in een verklaring op de website van haar tijdschrift LINDA.. "Er zijn zo ontzettend veel dingen naar boven gekomen waar ik geen weet van had en waarvan ik, omdat ze anoniem zijn, niet weet wat waar is en wat niet."

Coaches
The Voice of Holland-coach Anouk besloot naar aanleiding van de gebeurtenissen niet meer terug te keren bij het programma. 'Het is gewoon een corrupte bende", zei de zangeres in een video op haar Instagram-account. De overige coaches zijn vooralsnog niet opgestapt. Zo wil Waylon pas na de uitzending van BOOS reageren.

Lees ook: The Voice-kandidate uit Horst doet aangifte tegen bandleider

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen