Overslaan en naar de inhoud gaan

Na buien in België: afvoer Maaswater slechts licht verhoogd

Geplaatst opzondag 25 juli 2021 - 10:04

De afvoer in de Maas zal zondag niet verontrustend hoog worden, ondanks forse buien in België. Er is sprake van een licht verhoogde afvoer, wat neerkomt op een code groen.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat zondagochtend weten dat de waterstanden in de regenrivier, die van Frankrijk via België naar Nederland stroomt, 24/7 gemonitord worden, maar dat er geen reden is voor ongerustheid.

Piek op zondag
"Aan het eind van de middag is de afvoer ongeveer 900 kuub per seconde. Dat zou maximaal 1000 kunnen worden. Maar ter vergelijking: tijdens het hoogwater van vorige week was die afvoerpiek bijna 3300 kuub per seconde", verduidelijkt een woordvoerder.

Neerslag was heel lokaal
De recente neerslag die in België in de regio Dinant voor nieuwe overstromingen heeft gezorgd, is volgens Rijkswaterstaat zeer lokaal. "Je praat wel over een heel groot gebied en die neerslag heeft natuurlijk effect. Het zorgt wel voor een hogere afvoer, maar die is voor de Maas in onze provincie desondanks niet noemenswaardig."

Na zondag weer daling
De geschatte 900-1000 kuub water per seconde op zondag is tegelijk de hoogste stand die het Maaswater dezer dagen zal bereiken op het meetpunt Sint-Pieter, waar de Maas onze provincie in stroomt. Na zondag gaat de afvoer in de Maas weer dalen naar zo'n 600 kuub per seconde op maandag, en dat zal dinsdag of uiterlijk woensdagochtend op zo'n 400 kuub per seconde liggen, aldus Rijkswaterstaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen