Overslaan en naar de inhoud gaan

Na 333 liter laatste druppels bloed getapt uit superdonor

Geplaatst opmaandag 22 mei 2017 - 18:37

Na ongeveer tweeënenhalve badkuip vol is super-bloeddoner Frans Hollander uit Rijckholt maandag met donorpensioen gegaan.

Frans wordt binnenkort 70, en mag volgens de regels dan geen donor meer zijn. Maandag tapte hij zijn laatste druppels van in totaal 333 liter bloed.

Gezellig
In totaal heeft hij 513 keer bloed gegeven bij de bloedbank Sanquin in Maastricht. "Het is een kleine moeite om op deze manier zieke mensen te helpen. Bovendien is het gezellig hier", vertelt Hollander onder het genot van een jus d'orange en stroopwafel. De leeftijdsgrens is ingesteld om de donor zelf te beschermen, want niet alle ouderen zijn nog in staat om bloed af te staan.

Plasma
Hollander kon zo vaak doneren omdat hij niet alleen volbloed, maar ook bloedplasma afstaat. Bloed mag maar vijf keer per jaar gedoneerd worden, maar bloedplasma kan elke veertien dagen worden afgetapt.

Levensredder​
"Het feit dat iemand zo vaak heeft gedoneerd is uniek. Hij heeft al heel wat levens gered", weet Manon Theunissen van Sanquin. "We gaan hem missen. Zeker omdat er vanwege de vergrijzing meer ouderen donoren wegvallen, dan er nieuwe bij komen. We zijn dus nog altijd naarstig op zoek naar met name jonge mannen de bloed willen afstaan."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

League of Legends loodst jonge gamers naar bloedbank
ANP
UM: uitsluiten van homoseksuelen bij bloeddonatie onnodig
Inwoners Rijckholt: '450 vluchtelingen is teveel'
Akkermans garandeert veiligheid bij opvang vluchtelingen
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen