Overslaan en naar de inhoud gaan

Na 333 liter laatste druppels bloed getapt uit superdonor

Geplaatst opmaandag 22 mei 2017 - 18:37

Na ongeveer tweeënenhalve badkuip vol is super-bloeddoner Frans Hollander uit Rijckholt maandag met donorpensioen gegaan.

Frans wordt binnenkort 70, en mag volgens de regels dan geen donor meer zijn. Maandag tapte hij zijn laatste druppels van in totaal 333 liter bloed.

Gezellig
In totaal heeft hij 513 keer bloed gegeven bij de bloedbank Sanquin in Maastricht. "Het is een kleine moeite om op deze manier zieke mensen te helpen. Bovendien is het gezellig hier", vertelt Hollander onder het genot van een jus d'orange en stroopwafel. De leeftijdsgrens is ingesteld om de donor zelf te beschermen, want niet alle ouderen zijn nog in staat om bloed af te staan.

Plasma
Hollander kon zo vaak doneren omdat hij niet alleen volbloed, maar ook bloedplasma afstaat. Bloed mag maar vijf keer per jaar gedoneerd worden, maar bloedplasma kan elke veertien dagen worden afgetapt.

Levensredder​
"Het feit dat iemand zo vaak heeft gedoneerd is uniek. Hij heeft al heel wat levens gered", weet Manon Theunissen van Sanquin. "We gaan hem missen. Zeker omdat er vanwege de vergrijzing meer ouderen donoren wegvallen, dan er nieuwe bij komen. We zijn dus nog altijd naarstig op zoek naar met name jonge mannen de bloed willen afstaan."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

League of Legends loodst jonge gamers naar bloedbank
ANP
UM: uitsluiten van homoseksuelen bij bloeddonatie onnodig
Inwoners Rijckholt: '450 vluchtelingen is teveel'
Akkermans garandeert veiligheid bij opvang vluchtelingen
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen