Overslaan en naar de inhoud gaan

Na 150 jaar meer Limburggevoel dan Nederlandgevoel

Geplaatst opdonderdag 11 mei 2017 - 19:56

In 1867 werden de oude betrekkingen tussen Limburg en de Duitse gebieden formeel en definitief doorgeknipt.

Limburg was vanaf dat jaar alleen nog maar een provincie van Nederland.

Ontwikkeld
In het L1-programma AvondGasten constateerde historicus Jacques van Rensch dat het Limburggevoel zich na 1867 sterk ontwikkeld heeft. Dat was minder het geval met een nationaal Nederlands gevoel. Maar dat vindt Van Rensch ook niet zo verwonderlijk want Limburgers wisselden in de 19e eeuw zo vaak van nationaliteit dat het niet snel leidde tot een idee ergens echt bij te horen.

Woonplaats
Van Rensch: "Je kon in 1780 onder de Pruisen worden geboren, je trouwde onder de Fransen, je werd soldaat onder de Hollanders, je ging dood onder de Belgen zonder dat je je woonplaats ooit verlaten had."

Omringend
De historicus verwacht dat Limburg de komende decennia nog meer dan in het verleden betrokken raakt bij de rest van Nederland. Maar tegelijkertijd zal de provincie zich gaan richten op het omringende buitenland, voorziet Van Rensch.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Kijk terug: Feestelijke zitting 150 jaar Limburg
150 jaar Limburg (4): het vergeten heldenepos
'Enige dat Limburgers bindt is dat ze geen Hollanders zijn'
Limburg bestaat precies 150 jaar als provincie
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen