Overslaan en naar de inhoud gaan

Mysterieus gat kasteel Erenstein door mijnbouw

Geplaatst opdonderdag 25 juni 2020 - 14:25

De oorzaak van het mysterieuze gat bij kasteel Erenstein in Kerkrade is bekend. Het gat is ontstaan door mijnbouw in de jaren zestig.

Dat laat de gemeente Kerkrade in een persbericht weten.

Mysterieus gat
Vorig jaar februari is er aan de rand van de kasteeltuin aan de Brughofweg een metersdiep gat ontstaan. De gemeente heeft vervolgens onderzoek laten doen naar de oorzaak.

Lees ook: Kerkrade onderzoekt mysterieus gat naast kasteel Erenstein

Schuine gang
In de jaren zestig werden in de Domaniale Mijn kolen gewonnen. Om de kolen af te voeren is destijds een aflopende gang aangelegd. Het gesteente boven deze gang is gescheurd en gebroken. In de loop der jaren heeft het grondwater zand weggevoerd en is het gebroken gesteente in de gang terechtgekomen. Omdat de gang schuin afloopt is circa 1500 kuub weggestroomd.

Betonnen prop
Bureau IHS uit Aken heeft een plan uitgewerkt om de verzakking aan te pakken. In de schuine gang wordt een 'betonnen prop' ingebouwd, waardoor zand en water niet meer weg kan stromen. De werkzaamheden zijn gestart en zullen zo'n drie maanden duren.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen