Overslaan en naar de inhoud gaan

Mysterie van klok Mariaveld opgelost: klepel was metaalmoe

Geplaatst opwoensdag 9 juni 2021 - 15:54

Er is eindelijk duidelijk wat er met de afgebroken klepel in de kerkklok van Mariaveld in Susteren is gebeurd.

Uit onderzoek van een klokkengieterij blijkt dat de klepel is afgebroken door metaalmoeheid.

Lees ook: Mysterie in Susteren: waar is de klepel van de kerkklok?

Verhullend luik
Er was grote consternatie bij het kerkbestuur in de afgelopen dagen nadat buurtbewoners hadden gemeld dat de klok niet meer luidde. Uiteindelijk bleek dat de klepel uit de klok was verdwenen. Toen een cameraploeg van L1 langskwam, vond die de klepel terug achter het luik in de vloer. Het luik had bij eerdere zoektochten steeds opengestaan, waardoor de klepel niet te zien was.

De vondst van de klepel:

Dievenpad
Toch was het nog steeds de vraag: hoe komt die klepel los van de klok? Kerkbeheerder Gerard Damen dacht dat dat het werk was geweest van een dief. "Die kwam er halverwege waarschijnlijk achter dat het geen brons was en heeft het maar laten liggen", concludeerde Damen dinsdag.

Na het onderzoek van de klokkengieter heeft hij zijn conclusie bijgesteld. "Hij moet er zijn afgevallen, is vervolgens op het luik beland en is bij het openmaken van het luik waarschijnlijk daarachter gerold."

Nieuwe klepel in de maak
De klepel vastmaken gaat niet meer, omdat er al twee scheurtjes in zitten. De klokkengieter gaat de losse klepel omsmelten naar een nieuwe. "Ik gok dat het zo'n 1000 euro gaat kosten", vertelt Damen.

Wanneer het klokgelui weer boven Mariaveld beiert, is nog even afwachten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen