Overslaan en naar de inhoud gaan

Mysterie in Susteren: waar is de klepel van de kerkklok?

Geplaatst opdinsdag 8 juni 2021 - 20:24

Grote consternatie binnen het kerkbestuur van de kerk in Mariaveld in Susteren: want waar is de klepel in de kerkklok gebleven?

Het mysterie begon zondag toen omwonenden het kerkbestuur informeerde dat het wel erg stil was in de kerktoren. Kerkbeheerder Gerard Damen kreeg te horen dat hij het relais eens moest nakijken. Maar hij kon niks vinden, dus ook maandag bleef het stil in Mariaveld.

Klepel weg
Toen dinsdagochtend twee bezoekers de smalle ladders van de kerktoren beklommen om te genieten van het uitzicht op Susteren, zagen ze boven meteen wat er mankeerde. "Ze zeiden: de klok kan niet bemmelen want er hangt geen klepel", aldus kerkbeheerder Damen. Waar was die klepel ineens gebleven? "Hij is niet omlaag gevallen en er zijn geen braaksporen."

Diefstal?
De meest aannemelijke reden is volgens Damen toch diefstal. Het zou niet de eerste keer zijn dat de kerk in Susteren wordt bestolen. Zo werd veertien jaar geleden een loodzware kerkklok op een sokkel bij de Sint Amelbergabasiliek gestolen en deken Geert Lauvenberg kan zich ook nog herinneren dat de koperen bliksemafleiders van zijn kerk werden meegenomen door dieven.

Klim naar boven
De aap kwam uit de mouw toen de verslaggever van L1 dinsdagmiddag samen met Damen een kijkje nam in de kerktoren. Eenmaal boven werd het toegangsluik op de verdieping met de kerkklokken dichtgeklapt. En wat dook daar ineens op? Het vermiste object.

Verhullend luik
"Tjonge, de klepel lag er gewoon. Maar we zagen hem niet omdat het opengeklapte luik het iedere keer afdekte", vertelt een verbouwereerde Damen. "Dat hebben we vanmorgen helemaal niet gezien."

Maar hoe de klokklepel daar uiteindelijk terecht is gekomen? Dat is wel nog steeds een mysterie. "Afgebroken is het volgens mij niet, want ijzer breekt niet zomaar af. Ik denk dat het is afgeslepen en dat ze toen geconstateerd hebben dat het geen brons is en maar hebben achtergelaten", vertelt Damen die aan poging tot diefstal denkt.

Reparatie
Het bestuur gaat nu kijken hoe de klok in de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk weer gerepareerd kan worden zodat hij om de twaalf uur en ook bij begrafenissen weer kan luiden.

De boosdoener: het luik. Tussen het luik en de muur lag de klepel:

De kerkklokken van de kerk in Mariaveld (8 jun 2021)
Foto: L1

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen