Overslaan en naar de inhoud gaan

Mysterie blijft één jaar na dna-match in zaak Nicky

Geplaatst opvrijdag 31 mei 2019 - 15:38

Bijna één jaar na de dna-match in de zaak Nicky Verstappen zijn er nog steeds veel meer vragen dan antwoorden. L1 TV zendt zondag een documentaire uit over de zaak.

Verdachte Jos Brech uit Simpelveld ontkent iedere betrokkenheid bij de ontvoering en de dood van de jongen uit Heibloem die in 1998 verdween op de Brunssummerheide.

Schijn tegen
Brech heeft alle schijn tegen zich nadat er tientallen dna-sporen van hem op de kleding en het lichaam van Nicky zijn aangetroffen. In de documentaire -Nicky- die zondag te zien is bij L1 wordt een voorlopige balans opgemaakt.

Dader
Op de vraag 'Is Jos Brech nu wel of niet de dader?' geeft Officier van Justitie Resie Peters geen antwoord. Wel zegt ze: "Hij kan ons heel erg helpen om duidelijk te maken wat er met Nicky is gebeurd. Dat is voor ons nog steeds het doel van dit onderzoek. We willen de ouders van Nicky kunnen vertellen wat er gebeurd is."

Begin juni 2018 was er een dna-match met de verdachte Jos Brech. Justitie sprak van een grote doorbraak, maar een oplossing lijkt sindsdien niet veel dichterbij te zijn gekomen. Het is nog steeds een raadsel wat er met Nicky is gebeurd tussen zijn verdwijning op het jeugdkamp in 1998 en het aantreffen van zijn dode lichaam bijna veertig uur later.

Onderzoek
Verdachte Jos Brech beriep zich na zijn aanhouding in Spanje op zijn zwijgrecht. Later, tijdens de eerste zitting in de rechtbank van Maastricht, volgde een keiharde ontkenning: "Ik ben niet degene die Nicky Verstappen heeft ontvoerd, misbruikt of gedood. Ik heb het niet gedaan."

Pieter Baan Centrum
De afgelopen maanden is Brech onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Het is nog onduidelijk of hij aan dat onderzoek heeft meegewerkt. De gedragsdeskundigen moeten oordelen of er sprake was van een stoornis ten tijde van het gepleegde misdrijf, maar dat is complex. De verdachte ontkent en het misdrijf is al ruim twintig jaar oud. En dus wordt rekening gehouden met redelijk algemene conclusies in die rapportage.

Schouw
Komende woensdag staat Brech opnieuw voor de rechter tijdens een procedurele zitting. De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling pas in 2020 zal plaatsvinden. Het voorarrest zal vrijwel zeker worden verlengd wegens de geschokte rechtsorde en het mogelijke vluchtgevaar. Twee andere zaken komen woensdag ook aan bod. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft met de modernste technieken een 3D-animatie gemaakt van de onderbroek van Nicky waarop talloze DNA-sporen van Jos Brech zijn aangetroffen. Daarnaast valt er een besluit of er wel of niet een schouw komt op de Brunssummerheide. Justitie moest het belang van zo een schouw beter onderbouwen, zo bleek tijdens de vorige zitting. Tijdens een schouw gaat de rechtbank kijken de plek van het misdrijf.

Spannend
De verdachte uit Simpelveld heeft alle schijn tegen. Misschien is hij wel de dader, misschien ook niet. Volgens Sven Brinkhoff, hoofddocent strafrecht aan de Open Universiteit, zijn er veel verdachte omstandigheden die om een uitleg schreeuwen. Maar de vraag is en blijft: Heeft Jos Brech Nicky Verstappen ontvoerd, misbruikt en gedood? "Het kan in één keer anders worden als er nieuwe informatie naar boven komt. Maar die kans is kleiner, want het gaat om een oude zaak. Het zal in die zin op een nare manier spannend worden, zeker voor de nabestaanden."

De documentaire -Nicky- is zondag te zien op L1TV: om 17:00 uur, 19:00 uur en 21:00 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen