Overslaan en naar de inhoud gaan

Muziektherapie die ook gezellig is

Geplaatst opdinsdag 14 juni 2016 - 19:58

Tientallen jongeren met een vorm van autisme krijgen in Maastricht muziektrainingen om zich beter te ontwikkelen. Ze maken samen muziek in bandjes en worden daarbij begeleid.

Het gaat om een project van Estella Kempen van Vibes Muziek. De muziektherapeut doet nu onderzoek naar het effect van MTbandcoaching op jongeren met een autismespectrumstoornis, in samenwerking met Universiteit Maastricht en GGZ Mondriaan Heerlen en Maastricht.

Gezellig
Jason Dool, die het syndroom van Asperger heeft, is een van de deelnemers. "Het is vooral gezellig met vrienden bij elkaar zitten en muziek maken. Dat het therapie is, daar merk ik eigenlijk niks van."

Maar ondertussen gebeurt er van alles met de deelnemende jongeren, dat wel degelijk op therapie lijkt. "Deze nieuwe vorm van muziektherapie noem ik liever coaching. Het gaat om muziek, maar ook bijvoorbeeld sociale vaardigheden. En je staat op een podium, je ontwikkelt je enorm", vertelt Estelle Kempen in het L1 tv-programma AvondGasten. Muziek legt contacten tussen linker- en rechterhersenhelft, waardoor jongeren met een vorm van autisme ook beter contact kunnen maken."

Hobby
Jason ziet het als een fijne hobby. "Ik heb een vrijetijdsbesteding gevonden waar ik echt plezier in heb, met anderen samen. Ik zou er wel in door willen gaan."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Heintje weer even tussen oude fans in Bleijerheide
Ziekenhuizen VieCuri en AZM gaan niet samenwerken
Hulpteams voor probleemgezinnen in Maastricht
'Wet tegen dwang in zorg hoognodig'
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen