Overslaan en naar de inhoud gaan

Muziekgezelschappen op de bres voor Concertzaal Weert

Geplaatst opvrijdag 14 februari 2020 - 16:07

In de discussie over het behouden of afstoten van de Concertzaal in Weert hebben zich nu ook zang- en muziekgezelschappen gemengd.

Maar liefst 26 ensembles hebben per brief hun zorgen over de op handen zijnde sluiting geuit.

Koren
Het gaat vooral om koren uit het Weerterland, maar ook ensembles uit Roermond, Heythuysen en zelfs Zwolle roepen de gemeenteraad op om de Concertzaal te behouden.

Slopershamer
De Weerter Concertzaal, ingebed in winkelcentrum de Munt, gaat onder de slopershamer om plaats te maken voor appartementen.

Lees ook: Doek valt voor Concertzaal in Weert

Weerstand
De voorgenomen sluiting stuit echter op veel weerstand. In eerste instantie bij muziekliefhebber Louk Reintjens uit Weert, die eind 2019 een bod heeft uitgebracht op de Concertzaal tijdens een verkoopprocedure van de gemeente.

Nieuwbouwplannen
De gemeente heeft de Concertzaal echter uit de verkoop gehaald, omdat het tot de conclusie kwam dat er teveel belemmeringen waren om de muziekruimte in te passen in de nieuwbouwplannen. Iets wat Reintjens op zijn beurt weer bestrijdt. Hij heeft laten berekenen dat het 160.000 euro kost om die belemmeringen weg te nemen. Hij is bereid die kosten op zich te nemen.

Alternatieven
De 26 muziekgezelschappen roemen de akoestiek van de Concertzaal en geven aan dat er geen alternatieven zijn, ook al stelt verantwoordelijk wethouder Wendy van Eijk (Financiën) dat die er wel zijn. Voor koorzang zijn die andere locaties, zoals de Bethelkerk en Theater De Huiskamer niet geschikt, zo stellen de gezelschappen. Dat heeft onder andere te maken met hoogte en diepte van die gebouwen. Ook de Paterskerk en het Munttheater zijn voor kleinschalige kamermuziek op hoog niveau geen alternatief. “Sterker nog: voor kamermuziek wijkt het theater zélf uit naar de Concertzaal, omdat hun toneelzaal er ongeschikt voor is.”

Enige
De Concertzaal in Weert is de enige in zijn soort in Limburg die geschikt is voor kamermuziek op hoog niveau. Professionele musici, zoals pianist Hannes Minnaar en violiste Simone Lamsma, hebben zich in het verleden lovend uitgelaten over de zaal.

Warm
Louk Reintjens is blij met de muzikale steun. “Het geeft mij een warm gevoel. Het laat zien dat het onderwerp leeft in de Weerter muziekgemeenschap. Daar zet ik me voor in.” Een petitie voor behoud van het muziekzaaltje is bijna 1500 keer ondertekend.

Race
Tijdens een vergadering van de commissie Ruimte en Economie in januari werd duidelijk dat ook voor de Weerter politiek de sluiting van de Concertzaal nog geen gelopen race is. De lokale partijen willen de muziekruimte niet zonder meer en al bij voorbaat loslaten.

Lees ook: Hoop gloort voor Weerter Concertzaal

Raadsleden
Wethouder Van Eijk bezoekt maandag 17 februari de Concertzaal met raadsleden om de belemmeringen voor behoud te laten zien. Voor die tijd wil zij sowieso niet reageren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen