Overslaan en naar de inhoud gaan

Muziek Sjef Diederen blijft geliefd bij Limburgse uitvaarten

Geplaatst opwoensdag 28 oktober 2020 - 10:00

Sjef Diederen is de meest gedraaide artiest tijdens begrafenissen en crematies in Limburg. Zijn nummer Geneet van ’t Laeve staat op nummer één van populaire uitvaartnummers.

Dat blijkt uit een inventarisatie van L1-radioprogramma Plat-eweg.

Daarmee komt ’t Kapelke van Harry Bordon op nummer twee.

Bordon blijft in de top drie hangen, want zijn nummer Wie sjoen os Limburg is verovert de derde plaats.

Limburgstalige liederen
Komende maandag is het Allerzielen. Op die dag worden overledenen herdacht. Henk Hover, programmamaker van Plat-eweg viel het op dat er veel Limburgse muziek wordt gedraaid tijdens uitvaartdiensten.

"Ik word heel vaak benaderd door luisteraars die op zoek zijn naar Limburgstalige liedjes voor een uitvaart. Dan gaat het in de meeste gevallen om een Limburgs repertoire", zo vertelt Hover.

Indruk
Hover ging zelf op onderzoek uit en benaderde ongeveer veertig uitvaartondernemers over muziek met Limburgse teksten tijdens uitvaarten. Elf uitvaartondernemers namen de tijd om zijn vragen te beantwoorden. Het is dus geen representatieve steekproef, maar de resultaten geven wel een aardige indruk van de muziek die gedraaid wordt bij Limburgse afscheidsdiensten.

Wisselvallig
Bij gemiddeld veertig procent van de uitvaarten zijn er één of meer Limburgse liedjes te horen. De ene respondent spreekt van slechts vijf procent terwijl de andere een schatting maakt van maar liefst negentig procent.

Van Beppie Kraft tot aan De Vrijbuiters
Opvallend is ook dat de nummerkeuzes plaatsgebonden zijn. Zo staat het nummer ’t Greun van ’t graas van Hover zelf in de top-5 van het plaatselijke uitvaartcentrum in Echt. Beppie Kraft en Benny Neyman domineren vooral in het zuiden en Neet Oèt Lottum, Rowwen Hèze en De Vrijbuiters zijn in het noorden van de provincie het meest te horen.

André Rieu
Daarnaast komt naar voren dat muziek van André Rieu wordt grijsgedraaid tijdens uitvaarten. “Als we André Rieu tot de Limburgse artiesten rekenen dan zouden nummers als The Rose, Ave Maria en Time To Say Goodbye bij ons crematorium haast de top-3 vormen”, zegt een respondent.

Top 10

  1. Geneet Van ’t Laeve (Sjef Diederen)
  2. 't Kapelke (Harry Bordon)
  3. Wie sjoen os Limburg is (Harry Bordon)
  4. Veldboeket (Thei en Marij)
  5. 't Is nog noëts zoë donker geweës (Paul van Loo en Ivo Rosbeek)
  6. Hald Mich 's Vas (Neet Oét Lottum)
  7. Wied es de windj (John Bröcheler en Mannenkoor St. Caecilia 1837 Vaals)
  8. Limburg allein / Zitterd allein (Jo Erens)
  9. Koempel Sjeng (Carboon)
  10. Twieje Wurd (Rowwen Hèze)

De Limburgse uitvaartmuziek top-10 is zaterdagmiddag 31 oktober in L1-radioprogramma Plat-eweg te horen. Op Allerzielen volgt een herhaling. Die uitzending is tussen 19:00 en 20:00 uur te beluisteren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen