Overslaan en naar de inhoud gaan

Muurschildering station Maastricht in oude luister hersteld

Geplaatst opwoensdag 18 december 2019 - 15:47

De muurschildering in het station van Maastricht, die jarenlang onzichtbaar was, is weer voor iedereen te bewonderen. De schildering is te zien in de supermarkt van het station, die enkele weken dicht was voor renovatie.

De muurschildering kwam enkele weken geleden naar voren tijdens de werkzaamheden. Het kunstwerk dat te zien was in het vroegere stationsrestaurant was achter het behang verdwenen. In de AH to go, die woensdag weer open ging, is de muurschildering te zien.

Restauratie schildering
Angelique Friedrichs, van de Stichting Restauratie Atelier Limburg, had acht weken de tijd om de muurschildering te restaureren. "Ik heb wel vaker op bouwplaatsen gewerkt, maar hier was de ruimte vrij beperkt. Dat maakte het wat lastiger. Het textielbehang ging er redelijk gemakkelijk af. En gelukkig was de schildering in redelijke staat waardoor de restauratie voorspoedig verliep."

Video: L1

Reclame-uiting
De schildering is in 1961 gemaakt door Harry Schoonbrood in opdracht van porseleinfabriek Mosa en de Kristalunie. Serviezen en glaswerken van die tijd zijn erin terug te zien. Friedrichs geeft aan dat de schildering voor die tijd heel modern was. "Het was een soort reclame-uiting van het porselein dat op dat moment op de markt was. Het was ook een uithangbord voor Maastricht met de vernieuwing die de porseleinindustrie bracht."

Andere oude elementen
Wie de supermarkt inloopt, zal meteen merken dat alles wat ruimtelijker is. "Tussenwanden zijn eruit gehaald en ook de kleuren van vroeger zijn terug te zien", vertelt stationsmanager Ger Pagters. "Als je omhoog kijkt, zie je ook dat het oude glas-in-loodraam weer zichtbaar is. Niet met daglicht, maar met kunstlicht."

Muurschildering en glas-in-lood station Maastricht
Foto: L1 (Sven van Tilburg)

Renovatie station
Bij de renovatie van het in 1915 gebouwde station worden nog meer elementen in de oude luister hersteld en krijgen eerder niet toegankelijke ruimtes nieuwe publieksfuncties. Zo wordt er in de vroegere visitatieruimte een grand café gevestigd. De verbouwing van het hele station is naar verwachting klaar in april 2020.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen