Overslaan en naar de inhoud gaan

Musical Dagboek van een herdershond exclusief in Limburg

Geplaatst opdinsdag 25 mei 2021 - 17:43

Producent Albert Verlinde gaat de oude tv-serie 'Dagboek van een herdershond' op de planken brengen als musical.

Dat doet hij samen met de Toneelgroep Maastricht.

Exclusief
De productie wordt volgend jaar 80 keer opgevoerd in het MECC in Maastricht en zal exclusief in Limburg te zien zijn. "Ik hoop dat mensen van heinde en verre denken 'we maken er een weekend Limburg van'. We hebben best wel ambities met deze musical", zegt Verlinde dinsdag op L1 Radio.

Serie
Dagboek van een herdershond was een mateloos populaire tv-serie die in twee seizoenen door de KRO werd uitgezonden tussen 1978 en 1980. Hoofdpersoon van de serie was de jonge en naïeve kapelaan Erik Odekerke die pastoor Bonhomme terzijde stond. Het verhaal speelde zich formeel af in de gemeente Geleen, maar de opnames voor de serie werden gemaakt in Eijsden. Tegen het decor van de typisch Limburgse dorpssfeer en het 'Rijke Roomse Leven' beleefde de kapelaan als hulp van de pastoor - vandaar de beeldspraak 'herdershond' - allerlei avonturen.

Herinneringen
Verlinde, die deels opgroeide in Heerlerheide en Susteren, krijgt alweer kippenvel als hij de herkenningsmelodie van de serie hoort, zo zegt hij in het radioprogramma L1Vandaag. "Het Rijke Roomse Leven en de mijnen waren verankerd in Limburg. De sporen daarvan zijn nu voor een groot deel weggepoetst uit de provincie. Het is daarom een verhaal dat verteld moet worden. Dat maakt het zo fantastisch om daarmee bezig te zijn."

Spektakelstuk
De meeste 50-plussers kennen Dagboek van een herdershond nog uit de tijd dat het op tv werd uitgezonden. Maar of de rust die de tv-serie uitstraalde ook op het toneel terug te zien is, is nog de vraag. Want volgens Verlinde wordt het een spektakelstuk. De mijnen en de vakwerkhuizen zijn ook op het toneel te zien. "Het is niet dat je denkt 'we zitten in het theater en we krijgen een stuk of twintig acteurs'. Nee, er komt echt paard en wagen voorbij."

Hoofdrol
Wie de hoofdrol van kapelaan Erik Odekerke krijgt, blijft nog even geheim. Maar volgens Verlinde wordt dat wel een Limburgse acteur. De kaartverkoop voor Dagboek van een herdershond begint aanstaande donderdag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen