Overslaan en naar de inhoud gaan

Museumplein: Te weinig bezoekers, veel subsidie

Geplaatst opvrijdag 17 juli 2020 - 19:39

In de bijna vijf jaar dat het Museumplein in Kerkrade bestaat, moesten de provincie en de gemeente Kerkrade miljoenen euro's bijleggen op de exploitatie. Wat ging er verkeerd? Een reconstructie.

Museumplein Limburg is een van de drie gesubsidieerde musea in Limburg. Terwijl het Limburgs Museum en het Bonnefantenmuseum jaarlijks hun begroting rond krijgen, is er al vaker extra geld naar Kerkrade toegestuurd vanuit het provinciehuis. Ook de verwachte bezoekersaantallen worden bij lange na niet gehaald. Het Museumplein moet op korte termijn 900.000 euro bezuinigen. De ambities liggen te hoog, zo blijkt vijf jaar later.

Opening
Terug naar oktober 2015. Het Museumplein opent in Kerkrade. Naast het al bestaande Continium zijn er voor 22 miljoen euro twee nieuwe musea gebouwd: Cube Design Museum en Colombus Earth Center. Waar het Continium al 110.000 bezoekers per jaar trok, is het doel om met de nieuwe musea op termijn 220.000 bezoekers per jaar te trekken, aldus Hans Gubbels destijds in het L1-programma De Stemming.

Aanvalsplan
Het museum wordt in het eerste volledige jaar bezocht door 128.000 bezoekers. Terwijl er gerekend is op 160.000 bezoekers. Gubbels stelt destijds vast dat er een half miljoen euro aan inkomsten is misgelopen. De provincie besluit om de musea te helpen met 1,7 miljoen euro, bovenop de reguliere subsidie van meer dan een half miljoen euro die het museum standaard jaarlijks ontvangt. Daarnaast wordt er aan een 'aanvalsplan' gewerkt om het museum de goede richting op te krijgen.

Record
In 2017 lijkt het Museumplein de stijgende lijn te hebben gevonden. Zo'n 160.000 bezoekers komen op bezoek bij de drie musea. 2018 lijkt ook goed te verlopen. De eerste vier maanden van dat jaar bezoeken 50.000 mensen het museum. Uiteindelijk komen er dat jaar 134.153 bezoekers naar de musea, zo valt te lezen in het jaarverslag van het museum. Daarin valt ook te lezen dat de warme omstandigheden van de zomer invloed hebben op de bezoekersaantallen. Het aantal bezoekers is aan het eind van het jaar dan ook aanzienlijk lager dan verwacht.

Uiteindelijk wordt er 970.831 euro aan opbrengsten binnengehaald terwijl er voor bijna 1,5 miljoen euro is begroot. Het museum sluit het jaar dan ook af met bijna 1,5 ton verlies. Het aanvalsplan van 2016 krijgt wel een positieve evaluatie en er wordt een nieuw aanvalsplan gemaakt voor de volgende jaren.

900.000 euro
Eind 2019 gaat het nog steeds niet goed met de financiën van het museum. De provincie geeft nogmaals negen ton extra aan subsidie. Daarnaast krijgen de musea uitstel van betaling van de huur van acht ton. Als reden wordt tegenvallende bezoekerscijfers genoemd. Iets wat tegenstrijdig is met het bericht van begin dit jaar: het museum heeft in 2019 142.000 bezoekers ontvangen, 7000 meer dan gepland. Maar nog altijd ver onder de ambitie van 200.000 toeschouwers.

Een woordvoerder zei daar toen over: "200.000 bezoekers is nodig om geen rode cijfers te draaien. Het is nog onvoldoende duidelijk wat de oorzaken hiervan zijn en of de destijds aangenomen bezoekersaantallen voor de musea in Kerkrade überhaupt haalbaar zijn."

Naast extra subsidie kwam Sandra Holtjer van het Bonnefantenmuseum in Maastricht twee dagen per week helpen in Kerkrade, onder meer om financieel advies te geven. Als doel werd gesteld om de drie musea in Kerkrade in de eerste helft van dit jaar financieel gezond te maken.

Geen subsidie
Half mei schrijft de provincie nog een brief aan minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap. Daarin staat dat de provincie bereid is om 800.000 euro extra te betalen aan het Museumplein en het Bonnefantenmuseum. Uiteindelijk blijkt de provincie toch niet nogmaals de geldkraan te willen opendraaien. Afgelopen donderdag maakte Ger Koopmans in een brief aan het Limburgs Parlement bekend dat het Museumplein voor 900.000 euro gaat bezuinigen.

Begin september komen de musea met een plan om ervoor te zorgen dat het Museumplein zonder extra provinciale subsidie financieel overeind blijft.

Lees ook: Directeur Museumplein Limburg: 'We gaan mensen ontslaan'

Andere musea
L1 heeft ook de jaarverslagen van de andere gesubsidieerde musea bekeken. Daaruit blijkt dat het Bonnefantenmuseum en het Limburgs Museum hun begrotingen wel zo goed als rond krijgen. Het Bonnefantenmuseum krijgt ruim vijf miljoen euro aan subsidie. Dat is ongeveer evenveel als het Museumplein. Ook de bezoekersaantallen van de musea in Maastricht en Kerkrade komen overeen. Daardoor lijkt de ambitie van het Museumplein met 200.000 bezoekers te hoog. Het Limburgs Museum in Venlo ontvangt jaarlijks ruim vier miljoen euro subsidie met ongeveer 60.000 tot 65.000 bezoekers op jaarbasis.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen