Overslaan en naar de inhoud gaan

Musea ontslaan personeel maar doorstaan crisis vooralsnog

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2021 - 21:34

Bij verschillende musea in Limburg hebben de lockdown en andere coronamaatregelen inmiddels tot ontslagen geleid. Al zijn er vooralsnog geen echt grote klappen gevallen.

Bij het Limburgs Museum in Venlo, het Museumplein in Kerkrade en Marres in Maastricht verdwenen de afgelopen tijd banen. Bonnenfanten in Maastricht wist alle medewerkers te behouden. Dat geldt ook voor de gemeentelijk musea het Cuypershuis en het Historiehuis in Roermond.

Museumplein
De meeste ontslagen vielen bij de drie Kerkraadse musea Columbus, Cube en Continium, Directeur Hans Gubbels: "We hebben in 2020 negen medewerkers met een vaste arbeidsovereenkomst geheel moeten ontslaan, twee medewerkers hebben we gedeeltelijk moeten ontslaan. Ook zijn twee tijdelijke contracten niet verlengd." De ontslagen in Kerkrade zijn overigens niet volledig toe te schrijven aan de coronapandemie. Vanwege tegenvallende bezoekersaantallen in de afgelopen jaren is besloten tot een vergaande reorganisatie.

Lees ook: Bezuiniging Museumplein Kerkrade: 17 banen weg

Banen weg, banen erbij
Het Limburgs Museum heeft in 2020 noodgedwongen afscheid moeten nemen van vier van de in totaal 25 medewerkers. Volgens pr medewerkster Charlotte Janssen heeft het museum ook weer nieuwe banen gecreëerd, op het gebied van sales en fondsenwerving. Daarmee probeert het museum in Venlo de inkomsten te vergroten.

Gesloten tentoonstellingen
Chandra Merx van Marres, museum voor beeldende kunst in Maastricht kijkt ook terug op een teleurstellend jaar: "Marres heeft in 2020 drie tentoonstellingen moeten sluiten, waarvan één zelfs niet voor publiek open is geweest. Dit heeft geresulteerd in minder financiële middelen, maar ook in minder werkzaamheden." Marres heeft hierdoor in 2020 het contract van één medewerker beëindigd.

Steun
Dat het de meeste musea toch lukt om zelfs in de lockdown personeel binnenboord te kunnen houden, komt vooral door de steunmaatregelen van de rijksoverheid. Of dat ook zo blijf is onzeker: omdat nog niet duidelijk is wanneer musea weer open mogen, is het ook nog maar de vraag wanneer musea weer geld kunnen verdienen met kaartverkoop en de omzet van museumwinkels. Uit een inventarisatie van de Museumvereniging blijkt dat ook landelijk zowel tijdelijke als vaste banen verloren zijn gegaan.

Lees ook: Coronaklap voor Limburgse musea maar bang zijn ze niet

Musea in Limburg moeten hoe dan ook alle zeilen bijzetten. Eerst moesten de deuren in het voorjaar van 2020 dicht en na een korte heropening gebeurde hetzelfde weer vanaf oktober afgelopen jaar.

Vrijwilligers
Het merendeel van de kleinere Limburgse musea heeft geen personeel op de loonlijst. Die werken veel met vrijwilligers. Toch vrezen ook deze musea voor de toekomst. Streekmuseum Peel en Maas in Helden telt één betaalde deeltijdmedewerker. Voorzitter Henk van Dijck: "Als de situatie niet snel verbetert, moet ook voor die ene parttime-kracht gevreesd worden. Immers het is bijzonder moeilijk om in een situatie van een lockdown de gestelde targets te halen. Voor 2021 geldt dan ook dat er een ruimhartige opstelling van onze subsidieverstrekker, de gemeente Peel en Maas noodzakelijk is."

Onzekere toekomst
In het algemeen verwachten Limburgse musea niet dat dit jaar nog medewerkers ontslagen worden. "Maar zekerheid hebben we uiteraard niet", zegt Chandra Merx van Marres. Dat ligt vooral aan de onduidelijkheid over de heropening van de musea. Hans Gubbels van Continium in Kerkrade: "Mochten de strenge maatregelen ook na juni 2020 nog steeds van kracht zijn en er geen verdere compensatiemaatregelen komen dan wordt het toch weer spannend."

Vanwege de onduidelijkheid over het tijdstip waarop de musea weer open mogen wil de Museumvereniging dat de noodsteun die nu tot 1 juli loopt ook na die datum blijft bestaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen