Overslaan en naar de inhoud gaan

Munttheater Weert: 'Maar 88 van 440 stoelen bruikbaar'

Geplaatst opzondag 28 juni 2020 - 13:02

De versoepeling van de coronamaatregelen zijn goed nieuws voor de Limburgse theaters. Zo is er per 1 juli geen maximum meer aan het aantal bezoekers. Maar de voorwaarde van de anderhalve meter afstand drukt de opgewekte stemming bij het Munttheater in Weert.

Voor het theater betekent dit dat maar een vijfde van de zaal mag worden gebruikt.

88 uit 440
Het theater telt 440 stoelen. Door de anderhalve meter-maatregel blijven er hier 88 van over. Dat heeft te maken met de ronde zaal. "We zijn blij met de heropening, maar helaas kunnen we door deze maatregel maar 88 stoelen gebruiken", zegt directeur Brigitte van Eck van het Munttheater. Ze wil niet creatief gaan rekenen, en daarvoor later door controle mogelijk de deksel op de neus krijgen.

Monologen of klassiek
Eind september heropent het theater. De programmering is geheel aangepast aan de nieuwe tijd, en de beschikbare ruimte. "Eerst dacht ik dat we helemaal niks konden", zegt Van Eck. "Maar er is wel degelijk ruimte voor kleinere voorstellingen. Denk aan monologen, of klassieke muziek in een kleinere setting. Deze tijd biedt ook mogelijkheden."

Dubbele voorstelling
De voorstellingen worden niet alleen kleiner, ook de frequentie wordt aangepast. Elke show wordt twee keer per avond opgevoerd. Om 19:00 uur en om 21:30 uur. Daarbij wordt samengewerkt met de horeca in de binnenstad. Bezoekers kunnen voor of na de voorstelling een hapje en drankje nuttigen in de buurt.

Jeugd
Verder geeft Van Eck aan dat er in het najaar ook veel ruimte komt voor jeugdtheater en samenwerking met scholen. Ze hoopt dat in januari de normale programmering kan worden opgepakt. "Maar of dat ook echt gaat gebeuren, is natuurlijk een groot vraagteken."

Niet iedereen even blij
Het gematigde optimisme van Brigitte van Eck wordt niet door al haar collega’s gedeeld. Zo geven de theaterdirecteuren van De Oranjerie in Roermond en Theater aan het Vrijthof in Maastricht aan dat de versoepeling van de maatregelen geen zoden aan de dijk zet. "Wij gaan nog niet open voor ons publiek per 1 juli, want we kunnen op deze manier geen beleving bieden", stelt directeur Henk Luiten van De Oranjerie. "Wij wachten af wat er per september mogelijk is."

Jean Boelen van het Maastrichtse Theater aan het Vrijthof sluit zich daarbij aan. "We hebben berekend dat er 220 mensen in de grote zaal kunnen. Normaal kunnen er 952 in. Dat is qua beleving absoluut niet hetzelfde. Wij wachten tot september. Dus de versoepeling is een lichtpuntje en niet meer dan dat", aldus Boelen.

Video: L1

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen