Overslaan en naar de inhoud gaan

MUMC+ vindt miljoenen noodhospitaal 'geen weggegooid geld'

Geplaatst opzaterdag 23 mei 2020 - 11:12

Het Maastrichtse ziekenhuis MUMC+ staat, ook nu onduidelijk is wie opdraait voor de kosten, achter haar miljoeneninvestering in het niet gebruikte noodhospitaal in het MECC.

Het optuigen van de opvanglocatie voor coronapatiënten in het congrescentrum kostte zo'n 4,5 miljoen euro. "We zien dat niet als weggegooid geld", zegt woordvoerder Dick Nagelhout van het ziekenhuis tegen L1. Zo kan een deel van het materieel volgens het ziekenhuis op een later moment nog gebruikt worden, ook bij niet-coronagerelateerde zorg.

Lees ook: MECC niet langer noodhospitaal: 276 extra bedden niet nodig

'Blij dat we het gedaan hebben'
Het ziekenhuis zag zich eind maart genoodzaakt - uit voorzorg - een noodhospitaal met 276 bedden in te richten, om een piek aan coronapatiënten aan te kunnen. Uiteindelijk werd de locatie zonder één patiënt opgevangen te hebben weer gesloten. "Maar wat als het wél nodig was geweest?", vraagt Nagelhout zich hardop af. "We hebben gehandeld op basis van de regionale situatie. Een unieke situatie, we moesten snel beslissen. We zijn blij dat we dat gedaan hebben en zouden bij een soortgelijke situatie het MECC weer inrichten."

Niet opdraaien
MUMC+ staat achter die keuze, maar bij het proces zelf zijn de nodige kanttekeningen te plaatsen. Zaterdagochtend werd na onderzoek van het platform Investico in opdracht van Trouw, De Limburger en Vers Beton duidelijk dat de grootse zorgverzekeraar in de regio, CZ, niet gaat opdraaien voor de kosten. Zorgverzekeraars hebben in maart besloten alleen onvoorziene coronazorg te vergoeden wanneer het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), een overleg van zorgaanbieders in de regio, met een actie heeft ingestemd.

Lees ook: Geen goedkeuring: zorgverzekeraar betaalt noodhospitaal niet

Belang
Dat is bij het optuigen van de opvanglocatie in het MECC niet gebeurd. Ook was er geen expliciete opdracht van de minister om een noodhospitaal te creëren. MUMC+ stelt desondanks die keuze niet alleen in het eigen belang, maar in het belang van de opvang van coronapatiënten in de hele regio gemaakt te hebben. Op de vragen of en wanneer dat met het ROAZ is overlegd, kan de woordvoerder geen antwoord geven.

Afspreken
Jack Jansen, lid van het ROAZ Zuid-Limburg én verantwoordelijk voor het inmiddels eveneens gesloten coronacentrum in het Van der Valk-hotel in Urmond, stelt tegenover Investico dat de bouw van het noodhospitaal als een verrassing kwam. Hij heeft moeite met de handelswijze van het Maastrichtse ziekenhuis. “We zouden met elkaar de capaciteit afspreken. Ik vind dat ik het had moeten weten", aldus Jansen.

Gesprek
De vraag blijft staan wie het bonnetje voor zijn rekening neemt. "Linksom of rechtsom wordt het betaald", aldus Nagelhout, "maar we weten nog niet hoe dit gaat aflopen." Het ziekenhuis is wel in gesprek met het ROAZ en zorgverzekeraars. Waar CZ aan heeft gegeven niet te zullen betalen, wil het MUMC+ geen uitspraken doen over een mogelijke middenweg.

Opgeslagen
Daarnaast stelt het ziekenhuis dat een deel van de gemaakte kosten 'niet weg' is. Het gaat dan bijvoorbeeld om technische installaties die MUMC+ heeft aangeschaft. "We hebben een aantal dingen nu opgeslagen en kunnen we snel mobiliseren als dat nodig is. Daarnaast is de ervaring die we daarmee hebben opgedaan ook waardevol." Een deel van de installaties en bedden kan ook worden ingezet op verpleegafdelingen in het ziekenhuis en is niet alleen bruikbaar in een setting voor coronapatiënten.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen