Overslaan en naar de inhoud gaan

MUMC+: 'Uitstroom Limburgse coronapatiënten noodzakelijk'

Geplaatst opdinsdag 23 november 2021 - 20:34

Ziekenhuizen in de rest van het land moeten patiënten die in de Limburgse ziekenhuizen liggen overnemen. Zo kan de druk op het personeel verlaagd worden.

Dat zei bestuursvoorzitter Helen Mertens van het MUMC+ dinsdag in het tv-programma L1mburg Centraal.

Situatie nijpend
"De situatie in de Limburgse ziekenhuizen is nijpend", zegt ze. "Uitstroom naar de rest van het land en naar Duitsland is noodzakelijk. Vanaf woensdag gaan patiënten naar Duitsland."

Lees ook: Limburgse ziekenhuizen schalen kritieke zorg verder af

Druk
En dat is volgens Mertens goed nieuws om de druk in de ziekenhuizen te verlagen. Alle Limburgse ziekenhuizen hebben de planbare zorg al afgeschaald. Het ziekenhuis in Maastricht heeft ook de kritieke planbare zorg afgeschaald. "En dat kan natuurlijk niet zonder consequenties. Daarom doen wij dringend beroep op andere ziekenhuizen in het land", zegt Mertens.

Video: L1

Code zwart
Mertens is ook voorzitter van Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). De komende dagen worden cruciaal, liet demissionair premier Mark Rutte maandag weten. Als er geen kentering komt in de cijfers liggen zwaardere maatregelen op de loer. "Van code zwart is landelijk gezien nog geen sprake, maar in Limburg is de situatie echt anders. Het ziekteverzuim is hier dermate hoog dat er bij de lokale ziekenhuizen bijna sprake is van code zwart", aldus Mertens. In geval van zo'n code zwart beslist een triagecommissie wie er nog geholpen wordt en wie niet.

Haagse bronnen melden dat de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge wordt vervroegd.

Boosterprik
In verschillende ziekenhuizen in onze provincie hebben zorgmedewerkers dinsdag de boosterprik gekregen. De prik moet het aantal zieke medewerkers terugdringen. "Hopelijk draagt dat bij aan het ziekteverzuim. Want elk handje aan het bed helpt", vertelt Mertens.

Lees ook: Boosterprik zorgpersoneel: 'Uitval proberen te voorkomen'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen