Overslaan en naar de inhoud gaan

MUMC+ schrikt van hoge coronacijfers: 'Maken ons ongerust'

Geplaatst opmaandag 25 oktober 2021 - 19:32

Het Maastricht UMC+ maakt zich grote zorgen over de oplopende coronacijfers. Het academisch ziekenhuis noemt de situatie zorgelijk.

"We maken ons ongerust over de stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames", zei bestuursvoorzitter Helen Mertens van het MUMC+ maandagavond in Limburg Centraal.

'Forse aantallen'
Volgens Mertens zijn er in heel Limburg momenteel 70 coronapatiënten opgenomen. 26 liggen er op de intensive care. "Dat zijn forse aantallen. En die verdringen de andere patiënten die ook zorg nodig hebben", aldus Mertens.

Lees ook: Limburg nog steeds rood, andere provincies volgen

Maatregelen?
Het demissionair kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd eerder met een advies te komen. Een besluit valt volgende week dinsdag, dan is er ook weer een persconferentie. "Ja, ik begrijp dat zeker als er maatregelen komen", vertelt Mertens.

Gevaccineerd
Volgens Mertens is de situatie in het MUMC+ anders dan in andere delen van het land. "Het overgrote deel van onze coronapatiënten is gevaccineerd." Het gaat daarbij vooral om mensen van hoge leeftijd. Slechts twee op de tien patiënten zouden volgens de bestuursvoorzitter niet geprikt zijn.

Inhaalslag
Mogelijk houdt het ziekenhuis de inhaalslag van uitgestelde zorg door de toename van coronapatiënten niet vol. Dat levert problemen op. "Inmiddels is de nood veel hoger geworden bij deze patiënten, omdat operaties al meermaals zijn uitgesteld", stelt Mertens.

Lees ook: Totale zondagsdienst bij tweede actiedag MUMC

Zondagsdiensten
Dinsdag legt het personeel van 78 afdelingen van het MUMC+ opnieuw het werk voor 24 uur neer. Medewerkers vinden dat er iets gedaan moet worden aan de extreem hoge werkdruk. Omdat andere afdelingen daardoor niet volledig kunnen draaien worden er zondagsdiensten gedraaid. Alle planbare zorg wordt uitgesteld.

Overeenkomst
Het MUMC+ erkent dat er een te hoge werkdruk is voor de medewerkers. De onderhandelingen met de werknemersvakbonden lopen nog. Wanneer er naar verwachting een overeenkomst wordt bereikt, kan de bestuursvoorzitter nog niet zeggen: "Het laat zich raden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen