Overslaan en naar de inhoud gaan

MUMC+: 'Insecteneiwit prima alternatief voor melkeiwit'

Geplaatst opdinsdag 1 juni 2021 - 12:55

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben aangetoond dat het eten van insecteneiwit dezelfde uitwerking op het menselijk lichaam heeft als melkeiwit. De wetenschappers betitelen de voedingsstof uit onder meer meelwormen en sprinkhanen daarom als 'prima bron van hoogwaardig eiwit'.

"Insecten zullen in de komende jaren hun intrede gaan vinden in het ‘Westerse’ dieet. Ze zijn absoluut van waarde bij het bevorderen van spierbehoud bij de mens", zo vertelt projectleider prof. dr. Luc van Loon, hoogleraar Fysiologie van Inspanning en Voeding van het MUMC+.

Eiwitten zorgen in het lichaam voornamelijk voor spieropbouw en -herstel.

Meelwormenshake
In het onderzoek komt naar voren dat eiwit uit insecten dezelfde sterke toename in spieropbouw teweeg brengt als melkeiwit. Dat ging als volgt: bij het onderzoek kregen twee groepen mannen een shake voorgeschoteld met daarin meelwormen- of melkeiwit. In beide eiwitten waren bepaalde aminozuren (bouwstenen van eiwitten) voorzien van een soort chemisch vlaggetje. Hierdoor konden de onderzoekers precies bepalen waar in het lichaam de eiwitten terecht zouden komen. De resultaten toonden aan dat de inname van de insecten leidde tot een sterke toename in spieropbouw, zowel in rust als na inspanning. Deze effecten verschillenden niet met die van het melkeiwit.

Lees ook: lJsjes met meelwormen en kuikens voor dieren GaiaZOO

Voornemen is er
Gerechten zoals sprinkhaanchips en chocolademousse van meelwormen vinden echter nog geen gretige aftrek onder de Nederlandse consument. Een onderzoek van de Wageningen Universiteit uit 2019 laat zien dat veel mensen weliswaar het voornemen om meer insecten te eten hebben, maar dat de praktijk weerbarstig blijkt. Slechts 2,6 procent van de 2.500 ondervraagden liet destijds weten ook daadwerkelijk insecten te eten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen