Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

MUMC erkent personeelstekort voor bevallingen

Geplaatst opvrijdag 16 november 2018 - 12:17

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum deelt de zorgen van de Maastrichtse verloskundige Hilde Coolen over een capaciteitstekort bij bevallingen in het ziekenhuis.

Volgens Marc Spaanderman, hoogleraar en hoofd verloskundige van het UMC+, is het uitvallen van goed opgeleid personeel de reden voor het capaciteitstekort, zegt hij tegen L1.

Snelwegbaby's
Coolen vertelde donderdag bij de NOS dat ze in de zomermaanden vaker niet dan wel voor bevallingen in het Maastrichtse academische ziekenhuis terecht kon. Volgens haar werden er bijna baby's op de snelweg geboren. Volgens Spaanderman gaat het in dit geval met name over de verplaatste thuisbevalling. Dat zijn mensen die in het ziekenhuis willen bevallen onder de zorg van een verloskundige. "Voor spoed zijn we altijd open."

Lees ook: Personeelstekort: 'Kinderen bijna op snelweg geboren'

Zorg op andere locatie
"Het heeft onze volle aandacht. De verpleging heeft er met hart en ziel aan gewerkt om extra capaciteit te generen, maar soms is het te druk", zegt Spaanderman. "We moeten de kwaliteit hooghouden. Als we denken dat we te weinig specialistische zorg kunnen leveren, dan sluiten we de geboortekamers voor verloskundigen. Maar dat gaat nooit zonder overleg met het Zuyderland ziekenhuis. En als zij geen opvang kunnen bieden bellen we met Roermond."

Oorzaken
Het tekort van afgelopen zomer was een samenloop van verschillende dingen. Het aantal gekwalificeerde verpleegkundigen was niet meer in balans met de vraag. "Dingen die toen speelden waren de zomervakantie, uitval van een aantal verpleegkundigen en de natuurlijke uitstroom", zegt Spaanderman.

Flexpool
Om genoeg personeel te garanderen in de toekomst heeft het ziekenhuis een flexpool ingericht. Dat zijn verpleegkundigen die werken op meerdere afdelingen en indien gewenst kunnen worden opgeroepen voor de afdeling verloskunde. Daarnaast moet een dagelijks teamoverleg bepalen of er reden tot opschaling nodig is.

Extra opleiden
Ook wil het UMC+ overgaan tot het extra opleiden van mensen. "We willen hen een omgeving bieden waar ze voldoende leermomenten hebben", zegt Spaanderman. Toch is dat ook een kwestie van balans. "Als je ze opleidt en ze op het einde geen aanstelling biedt, houdt het ook op."

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties

Meest gelezen