Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

MUMC erkent personeelstekort voor bevallingen

Geplaatst opvrijdag 16 november 2018 - 12:17

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum deelt de zorgen van de Maastrichtse verloskundige Hilde Coolen over een capaciteitstekort bij bevallingen in het ziekenhuis.

Volgens Marc Spaanderman, hoogleraar en hoofd verloskundige van het UMC+, is het uitvallen van goed opgeleid personeel de reden voor het capaciteitstekort, zegt hij tegen L1.

Snelwegbaby's
Coolen vertelde donderdag bij de NOS dat ze in de zomermaanden vaker niet dan wel voor bevallingen in het Maastrichtse academische ziekenhuis terecht kon. Volgens haar werden er bijna baby's op de snelweg geboren. Volgens Spaanderman gaat het in dit geval met name over de verplaatste thuisbevalling. Dat zijn mensen die in het ziekenhuis willen bevallen onder de zorg van een verloskundige. "Voor spoed zijn we altijd open."

Lees ook: Personeelstekort: 'Kinderen bijna op snelweg geboren'

Zorg op andere locatie
"Het heeft onze volle aandacht. De verpleging heeft er met hart en ziel aan gewerkt om extra capaciteit te generen, maar soms is het te druk", zegt Spaanderman. "We moeten de kwaliteit hooghouden. Als we denken dat we te weinig specialistische zorg kunnen leveren, dan sluiten we de geboortekamers voor verloskundigen. Maar dat gaat nooit zonder overleg met het Zuyderland ziekenhuis. En als zij geen opvang kunnen bieden bellen we met Roermond."

Oorzaken
Het tekort van afgelopen zomer was een samenloop van verschillende dingen. Het aantal gekwalificeerde verpleegkundigen was niet meer in balans met de vraag. "Dingen die toen speelden waren de zomervakantie, uitval van een aantal verpleegkundigen en de natuurlijke uitstroom", zegt Spaanderman.

Flexpool
Om genoeg personeel te garanderen in de toekomst heeft het ziekenhuis een flexpool ingericht. Dat zijn verpleegkundigen die werken op meerdere afdelingen en indien gewenst kunnen worden opgeroepen voor de afdeling verloskunde. Daarnaast moet een dagelijks teamoverleg bepalen of er reden tot opschaling nodig is.

Extra opleiden
Ook wil het UMC+ overgaan tot het extra opleiden van mensen. "We willen hen een omgeving bieden waar ze voldoende leermomenten hebben", zegt Spaanderman. Toch is dat ook een kwestie van balans. "Als je ze opleidt en ze op het einde geen aanstelling biedt, houdt het ook op."

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen