Overslaan en naar de inhoud gaan

MUMC+: Corona mogelijk op te sporen in adem

Geplaatst opzaterdag 26 september 2020 - 11:07

Vervelende wattenstaafjes in je neus en lange wachttijden op de uitslag van je coronatest zijn binnenkort mogelijk verleden tijd. In het Maastrichtse ziekenhuis MUMC+ kunnen ze aan je adem ruiken of je corona hebt.

Hoogleraar chirurgie Nicole Bouvy is al een aantal jaren bezig met de zogenaamde e-Nose, een elektronische neus. Doel was om schildklierkanker te kunnen ruiken in je adem, maar de test kan mogelijk ook gebruikt worden om corona op te sporen.

Video: L1

Kanker
"Mensen komen met klachten bij ons en blijken dan een tumor te hebben, bijvoorbeeld in de keel", zegt Bouvy. "Om vast te stellen of die tumor goed- of kwaadaardig is, moet je opereren. Er is geen enkele andere manier om te achterhalen wat er aan de hand is. Vaak blijkt achteraf dat je voor niets hebt geopereerd, soms ook nog met vervelende gevolgen voor de patiënt." Dan kan de elektronische neus een goed alternatief zijn. Het KWF kankerfonds heeft ruim 600.000 euro beschikbaar gesteld voor de verdere ontwikkeling van het apparaat om kanker op te sporen. "We werken daarin ook samen met tien andere academische ziekenhuizen. We hopen over twee tot drie jaar ook met zekerheid te kunnen zeggen of iemand schildklierkanker heeft of niet."

Covid-19
Met de komst van het corona-virus ontstond het idee om te kijken of ook covid-19 kan worden opgespoord met het apparaat. En dat lukte. "We willen het apparaat nog een tijdje testen alvorens we het echt aandurven om mensen daadwerkelijk te vertellen of ze wel of geen corona hebben." Mogelijk dat dat in de loop van volgend jaar al gaat lukken, zegt de hoogleraar. Met het apparaat kan goedkoper en sneller getest worden. "Je moet wel vijf minuten in- en uitademen, maar dan heb je de uitslag", zegt Bouvy. "Eigenlijk net als bij een blaastest op alcohol. Je zou dan bijvoorbeeld bij stadions of festivals kunnen gaan staan en mensen laten blazen. Wie negatief is mag naar binnen."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen