Overslaan en naar de inhoud gaan

MUMC+: Corona mogelijk op te sporen in adem

Geplaatst opzaterdag 26 september 2020 - 11:07

Vervelende wattenstaafjes in je neus en lange wachttijden op de uitslag van je coronatest zijn binnenkort mogelijk verleden tijd. In het Maastrichtse ziekenhuis MUMC+ kunnen ze aan je adem ruiken of je corona hebt.

Hoogleraar chirurgie Nicole Bouvy is al een aantal jaren bezig met de zogenaamde e-Nose, een elektronische neus. Doel was om schildklierkanker te kunnen ruiken in je adem, maar de test kan mogelijk ook gebruikt worden om corona op te sporen.

Video: L1

Kanker
"Mensen komen met klachten bij ons en blijken dan een tumor te hebben, bijvoorbeeld in de keel", zegt Bouvy. "Om vast te stellen of die tumor goed- of kwaadaardig is, moet je opereren. Er is geen enkele andere manier om te achterhalen wat er aan de hand is. Vaak blijkt achteraf dat je voor niets hebt geopereerd, soms ook nog met vervelende gevolgen voor de patiënt." Dan kan de elektronische neus een goed alternatief zijn. Het KWF kankerfonds heeft ruim 600.000 euro beschikbaar gesteld voor de verdere ontwikkeling van het apparaat om kanker op te sporen. "We werken daarin ook samen met tien andere academische ziekenhuizen. We hopen over twee tot drie jaar ook met zekerheid te kunnen zeggen of iemand schildklierkanker heeft of niet."

Covid-19
Met de komst van het corona-virus ontstond het idee om te kijken of ook covid-19 kan worden opgespoord met het apparaat. En dat lukte. "We willen het apparaat nog een tijdje testen alvorens we het echt aandurven om mensen daadwerkelijk te vertellen of ze wel of geen corona hebben." Mogelijk dat dat in de loop van volgend jaar al gaat lukken, zegt de hoogleraar. Met het apparaat kan goedkoper en sneller getest worden. "Je moet wel vijf minuten in- en uitademen, maar dan heb je de uitslag", zegt Bouvy. "Eigenlijk net als bij een blaastest op alcohol. Je zou dan bijvoorbeeld bij stadions of festivals kunnen gaan staan en mensen laten blazen. Wie negatief is mag naar binnen."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen