Overslaan en naar de inhoud gaan

MUMC: 'Alarmbellen gingen niet af bij storing'

Geplaatst opzondag 2 mei 2021 - 16:25

Het MUMC+ in Maastricht tast nog in het duister naar de oorzaak van de stroomstoring die ertoe heeft geleid dat de zuurstoftoediening op een verpleegafdeling uitviel.

"Uit het eerste onderzoek blijkt dat het om een zeer lokale storing ging, waarbij het alarm niet afging", zei Karin Faber, directeur patiëntenzorg van het MUMC+, zondagmiddag tijdens een persconferentie.

Lees ook: Persconferentie over dood patiënten na stroomuitval in MUMC

Stroomstoring
Door een stroomstoring viel in de nacht van donderdag op vrijdag de zuurstoftoediening van twee coronapatiënten op de verpleegafdeling van het MUMC+ stil. Een 76-jarige Maastrichtenaar overleed diezelfde nacht nog. Een man van 67, eveneens uit Maastricht, overleed zaterdagmiddag.

Op de kamer lagen nog twee andere patiënten. Zij hebben geen last gehad van de stroomstoring.

L1

Situatie verslechterde
Faber spreekt van een ernstige calamiteit. "De medische apparatuur viel uit, waardoor de toestand van twee ernstig zieke patiënten is verslechterd", zegt ze. Dat de OptiFlow, zoals het apparaat heet dat zorgt voor de zuurstoftoevoer, was uitgevallen, werd pas ontdekt toen de situatie van twee patiënten achteruit was gegaan. "We hebben het vermoeden dat de stroomuitval van invloed is geweest op het overlijden."

Lees ook: Twee coronapatiënten MUMC overleden na stroomuitval

Onderste steen moet boven
Of de stroomstoring direct verband houdt met het overlijden, wordt nader onderzocht. "Wij willen weten wat de oorzaak is", zegt Helen Mertens, voorzitter van de Raad van Bestuur. "Zo willen we onder meer weten wat er precies voorafging aan de onderbreking van de energietoevoer. We kijken ook naar het medisch handelen. De onderste steen moet boven."

Inspectie
Er is inmiddels een onderzoekscommissie ingesteld door het ziekenhuis. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd controleert dit onderzoek vervolgens. "Ook de nabestaanden worden betrokken bij het onderzoek", zegt Mertens. "We begrijpen dat de familie ontdaan en geëmotioneerd is. We hebben ook al contact met ze gehad."

De ziekenhuisbestuurders hebben verder laten weten dat de apparatuur op de kamer uit voorzorg is vervangen om te voorkomen dat dit in de toekomst nog eens gebeurt. Verder worden vooralsnog geen aanvullende maatregelen getroffen.

Ongeloof
De nabestaanden van de overleden patiënten reageren vol ongeloof. Ze noemen het een 'grote fout' van het ziekenhuis en willen dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht.

Lees ook: Nabestaanden willen opheldering over dood na stroomstoring

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen