Overslaan en naar de inhoud gaan

MUMC: 'Alarmbellen gingen niet af bij storing'

Geplaatst opzondag 2 mei 2021 - 16:25

Het MUMC+ in Maastricht tast nog in het duister naar de oorzaak van de stroomstoring die ertoe heeft geleid dat de zuurstoftoediening op een verpleegafdeling uitviel.

"Uit het eerste onderzoek blijkt dat het om een zeer lokale storing ging, waarbij het alarm niet afging", zei Karin Faber, directeur patiëntenzorg van het MUMC+, zondagmiddag tijdens een persconferentie.

Lees ook: Persconferentie over dood patiënten na stroomuitval in MUMC

Stroomstoring
Door een stroomstoring viel in de nacht van donderdag op vrijdag de zuurstoftoediening van twee coronapatiënten op de verpleegafdeling van het MUMC+ stil. Een 76-jarige Maastrichtenaar overleed diezelfde nacht nog. Een man van 67, eveneens uit Maastricht, overleed zaterdagmiddag.

Op de kamer lagen nog twee andere patiënten. Zij hebben geen last gehad van de stroomstoring.

L1

Situatie verslechterde
Faber spreekt van een ernstige calamiteit. "De medische apparatuur viel uit, waardoor de toestand van twee ernstig zieke patiënten is verslechterd", zegt ze. Dat de OptiFlow, zoals het apparaat heet dat zorgt voor de zuurstoftoevoer, was uitgevallen, werd pas ontdekt toen de situatie van twee patiënten achteruit was gegaan. "We hebben het vermoeden dat de stroomuitval van invloed is geweest op het overlijden."

Lees ook: Twee coronapatiënten MUMC overleden na stroomuitval

Onderste steen moet boven
Of de stroomstoring direct verband houdt met het overlijden, wordt nader onderzocht. "Wij willen weten wat de oorzaak is", zegt Helen Mertens, voorzitter van de Raad van Bestuur. "Zo willen we onder meer weten wat er precies voorafging aan de onderbreking van de energietoevoer. We kijken ook naar het medisch handelen. De onderste steen moet boven."

Inspectie
Er is inmiddels een onderzoekscommissie ingesteld door het ziekenhuis. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd controleert dit onderzoek vervolgens. "Ook de nabestaanden worden betrokken bij het onderzoek", zegt Mertens. "We begrijpen dat de familie ontdaan en geëmotioneerd is. We hebben ook al contact met ze gehad."

De ziekenhuisbestuurders hebben verder laten weten dat de apparatuur op de kamer uit voorzorg is vervangen om te voorkomen dat dit in de toekomst nog eens gebeurt. Verder worden vooralsnog geen aanvullende maatregelen getroffen.

Ongeloof
De nabestaanden van de overleden patiënten reageren vol ongeloof. Ze noemen het een 'grote fout' van het ziekenhuis en willen dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht.

Lees ook: Nabestaanden willen opheldering over dood na stroomstoring

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen