Overslaan en naar de inhoud gaan

Muggenziften en gedoe rondom de 11devande11de

Geplaatst opzaterdag 22 februari 2020 - 7:00

De laatste dagen is er heel wat te doen geweest over de toekomst van de 11devande11de. De organiserende Sjeng Kraft Kompenei zou graag terugkeren op het Vrijthof in Maastricht, maar daar is volgens de gemeente geen plek meer voor het festijn. En dat is tegen het zere been van de vastelaovesvierders.

Het stadsbestuur heeft andere locaties in de stad beschikbaar gesteld, maar die ziet de Sjeng Kraft Kompenei dan weer niet zitten. Hoe zit het nou? Had het stadsbestuur de 11devande11de op het Vrijthof kunnen 'redden' of worden de regels gewoon nageleefd?

Lees ook: Stadspark niet geschikt voor 11devande11de

Dagennorm
De gemeente hanteert een zestigdagennorm op het Vrijthof. Organisaties van evenementen kunnen zich tot halverwege september aanmelden. De gemeente beoordeelt vervolgens of het evenement een plekje op de kalender krijgt. De Sjeng Kraft Kompenei én de organisatie achter Koningsdag waren te laat met het indienen van een aanvraag. Toch vindt er op de dag dat Willem-Alexander en zijn gevolg naar de provinciehoofdstad komen wél een feestje plaats op het Vrijthof.

Magisch Maastricht
Dat komt omdat de gemeente wat geschoven heeft met de dagen. 'Echter bij de afweging om de twee te laat ingediende verzoeken alsnog te honoreren is ervoor gekozen om Magisch Maastricht één dag minder toe te kennen ten koste van Koningsdag. Hierdoor zijn de 60 dagen bereikt', schreef burgemeester Penn eerder deze week in een raadsinformatiebrief.

Uitzondering
Toch was er een uitzondering mogelijk geweest om af te wijken van deze strenge zestigdagennorm. Penn heeft namelijk de bevoegdheid om in 'uitzonderlijke gevallen' toch een vergunning te verlenen, ondanks dat daarmee de dagennorm wordt overschreden. Voor een 'uniek, eenmalig en beleids- en imagoversterkend evenement' kan er een 61ste dag in het leven worden geroepen. Koningsdag voldoet aan al deze gestelde criteria.

Lees ook: Maastricht maakt 'uitzondering' voor Koningsdag op Vrijthof

Video: L1

Nieuw evenement
Carnavalsminnend Maastricht zal dan al snel concluderen dat Koningsdag met gemak die 61ste dag had kunnen zijn en dat de van Magisch Maastricht afgesnoepte dag naar de Sjeng Kraft Kompenei had kunnen gaan. Zo simpel ligt het echter niet. Het eenmalige uitstapje van de 11devande11de naar het MECC blijkt hier de boosdoener. Door het vertrek van het Vrijthof wordt de 11devande11de gezien als 'nieuw evenement'. Daarom moet het festijn, dat de afgelopen jaren op het plein heeft plaatsgevonden, achteraan sluiten in de rij voor het Vrijthof.

Rechten vervallen
Bestaande evenementen zoals het Preuvenemint, de concertreeks van André Rieu, de kermis en Magisch Maastricht krijgen te allen tijde voorrang. "Als Koningsdag niet was geweest, had Magisch Maastricht de gevraagde 34 dagen gekregen. En dus was de 11devande11de sowieso niet in aanmerking gekomen", legt een gemeentewoordvoerder uit. "Na hun vertrek zijn hun rechten vervallen. Dat hebben we destijds ook meteen aangegeven."

Lees ook: Beppie Kraft: 'Maastricht helpt volkscultuur om zeep'

Regels zijn regels
Muggenzifterij zou je kunnen zeggen, maar regels zijn regels. De zestigdagennorm is in het leven geroepen om de klagende omwonenden van het Vrijthof tegemoet te komen. Ja, een uitzondering was mogelijk geweest, maar formeel gezien doet de gemeente niks fout. Penn leeft de regels na en heeft het niet aangedurfd om aan een uitzondering haar handen te branden.

Hoge hoed
Zelfs als de Sjeng Kraft Kompenei op tijd was geweest met de aanvraag was het feestje nog steeds niet doorgegaan. "We vinden het heel jammer. Het voelt als vechten tegen de bierkaai", zegt Marcel van Eeghem van de Sjeng Kraft Kompenei. "We gaan nu in gesprek met andere gemeenten, maar onze voorkeur is om in Maastricht te blijven. Hopelijk kan er nog iets uit de hoge hoed worden getoverd."

Kijk voor meer vastelaovesnieuws op L11Alaaf

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts