Overslaan en naar de inhoud gaan

Motorclub Bandidos per direct verboden door de rechter

Geplaatst opwoensdag 20 december 2017 - 10:34

Motorclub Bandidos wordt per direct verboden. Dat heeft de rechtbank in Utrecht besloten.

De rechtbank heeft een afweging gemaakt in het gevaar voor de openbare orde en recht op vereniging. Volgens de rechter is het gevaar zo groot, dat de club verboden moet worden.

In gevaar
De rechtbank zegt dat Bandidos één organisatie is die wereldwijd naar buiten treedt onder dezelfde naam en met dezelfde clubkleding. De rechtbank zegt dat het geweld van de motorclub andere personen binnen en buiten de club in gevaar brengt. Volgens de rechtbank is er duidelijk sprake van een vereniging. "De individuele gedragingen zijn aan de Bandidos te linken door de sfeer van geweld binnen die club", aldus de rechter.

Video: L1

Prostitutie
Het Openbaar Ministerie (OM) had om het verbod gevraagd. De motorclub zou zich volgens justitie bezighouden met drugshandel, prostitutie en wapenhandel.

Bandidos, waarvan de belangrijkste afdeling in Sittard zit, is volgens justitie een bedreiging voor de openbare orde en zal dat blijven als er niet wordt ingegrepen. "Het geweld zit diep verankerd in de club", zei justitie tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Lees ook: 'Geweld diep verankerd in motorclub Bandidos'

Uiterst middel
"Dit verbod is een uiterste middel, maar volgens de rechter is het dus wel rechtvaardig in dit geval", vertelt L1-verslaggever Thomas Kusters. "De rechtbank noemde de Sittardse afdeling de belangrijkste binnen Bandidos Holland. President Harrie Ramakers uit Nieuwstadt stuurt ook de andere afdelingen in Nederland aan, zo zei de rechter."

Justitie en de overheid willen niet alleen een verbod op Bandidos. Ook Satudarah en No Surrender moeten verboden worden. "Deze uitspraak maakt zo'n verbod op andere motorclubs heel wat makkelijker, maar dan zal justitie wel moeten aantonen dat gedragingen van leden van die club een gevaar zijn voor de samenleving en de openbare orde", aldus verslaggever Thomas Kusters.

Horeca
Volgens de burgemeester van Sittard, Sjraar Cox, is een verbod alleen niet de oplossing. Hij denkt niet dat individuele leden hun activiteiten staken nu de club is verboden. Er zijn op dit moment wel goede afspraken met de horeca-ondernemers in de gemeente over hoe om te gaan met leden van de motorclubs. "Burgers, maar ook de ondernemers moeten zich veilig voelen en iedereen moet een drankje kunnen drinken zonder om te hoeven kijken of er een motorclub is."

Dossier
Meer over de Bandidos op L1.nl

Lees ook: 'Verbod op motorclub Bandidos is niet de enige oplossing'

Hoger beroep
De advocaat van Bandidos meent dat een verbod inbreuk maakt 'op het fundamentele recht op vereniging'. Hij noemt de kans dat hij in beroep gaat heel groot. Het OM onderzoekt ook de mogelijkheden om motorclubs No Surrender en Satudarah te verbieden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen