Overslaan en naar de inhoud gaan

Motie toekomst VDL Nedcar in Tweede Kamer

Geplaatst opdinsdag 10 november 2020 - 6:15

De Tweede Kamer stemt dinsdag over een bijzondere motie over de toekomst van autofabriek VDL Nedcar in Born.

De motie van PVV-Tweede Kamerlid Dion Graus uit Heerlen is namelijk ondertekend door alle overige vijftien fracties.

'Uniek'
Volgens Graus is dat nog nooit eerder voorgekomen. "We hebben daarmee weer geschiedenis geschreven voor Limburg", zo zegt hij. Zeker is in ieder geval dat zijn motie unaniem wordt aangenomen.

Dion Graus bedankte de Kamerleden op zijn manier voor het ondertekenen van de motie:

Toekomstbestendig maken
In de motie wordt de regering opgedragen om actief te helpen met een 'integraal plan' voor de doorontwikkeling van VDL Nedcar en het toekomstbestendig maken van het bedrijf. De regering moet dat doen samen met de onderneming zelf, de provincie, de betrokken gemeenten en met kennis- en onderwijsinstellingen.

Groeifonds
In de motie is er ook nadrukkelijk aandacht 'voor de nationale mogelijkheden van (co)financiering'. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om geld uit het Nationaal Groeifonds van 20 miljard euro, zo bleek vorige week in een debat in de Tweede Kamer. Uit dat fonds worden investeringen gestimuleerd die leiden tot duurzame economische groei. Bijvoorbeeld op het gebied van elektrische auto’s.

Infrastructuur
Maar ook geld voor verbetering van de infrastructuur is een mogelijkheid. Een paar maanden geleden zegde het ministerie van Economische Zaken nog 2,5 miljoen extra toe voor de aanleg van een randweg.

Belang
De motie-Graus spreekt verder van het grote sociaal-maatschappelijke en financieel-economische belang van VDL Nedcar voor Nederland en Limburg in het bijzonder. "Waaronder de bestaanszekerheid van duizenden werknemers en hun gezinnen."

BMW tot 2023
Onlangs liet het Duitse BMW aan VDL Nedcar weten dat het na 2023 geen nieuwe opdrachten meer krijgt. Daarom moet het bedrijf de komende tijd nog meer dan voorheen op zoek naar nieuwe opdrachtgevers. Daarbij wordt met name gekeken naar de Chinese en Amerikaanse markt.

Lees ook: Enorme klap voor Nedcar: BMW stopt productie in 2023

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen