Een aangenomen motie van het Limburgs Parlement is voor het provinciebestuur aanleiding geweest om alsnog in verzet te komen tegen de bouw van vier windmolens vlak over de Duitse grens bij Herkenbosch.
Daarnaast heeft het provinciebestuur de stikstof-uitspraak van de Raad van State nader bestudeerd. Dat zegt gedeputeerde Andy Dritty over het besluit om bij de Duitse Kreis Viersen toch aan te dringen op een grensoverschrijdende milieu-effectrapportage (MER).
De Meinweg
Die rapportage moet de eventuele negatieve gevolgen van de windmolens voor Nationaal Park De Meinweg in kaart brengen. De windturbines komen in de Duitse grensgemeente Niederkrüchten.
PVV-motie
Tot voor kort handhaafde het provinciebestuur het standpunt dat zij geen negatieve effecten hebben en er geen provinciaal belang wordt geschaad. Maar bijna twee maanden geleden nam het Limburgs Parlement een motie van de PVV aan waarin wordt gevraagd om bij de Kreis Viersen met alle mogelijke middelen aan te dringen op een MER. De motie kreeg de steun van Forum voor Democratie, SP, PvdA en Lokaal-Limburg.
Lees ook: Provinciebestuur houdt vast aan standpunt Duitse windmolens
Kritisch gekeken
“Als provinciebestuur hebben we vervolgens gekeken hoe we gevolg zouden kunnen geven aan de oproep in de motie. We hebben nog eens kritisch gekeken naar het dossier”, aldus gedeputeerde Dritty. “En dat heeft tot de huidige opstelling geleid”.
Gesprek
De gedeputeerde heeft inmiddels ook een gesprek gehad met de Kreis Viersen. Daarin hebben de Duitse autoriteiten benadrukt dat een MER volgens de Duitse wet niet zou hoeven. “Als het officiële antwoord binnen is, bekijkt het provinciebestuur wat het vervolgens doet of kan doen. Daar kan ik nog niet op vooruit lopen”, zo verklaart Dritty.
#Yes
PVV-fractievoorzitter René Claassen is in ieder geval tevreden. In een tweet met de hashtag “#yes” laat hij weten dat de motie van zijn partij wordt uitgevoerd. Volgens de PVV zijn de windmolens in Niederkrüchten funest voor allerlei beschermde soorten in Natura 2000-gebied De Meinweg.