Overslaan en naar de inhoud gaan

Motie: ‘Nederlandse inspectie bij incident Tihange’

Geplaatst opzaterdag 10 december 2016 - 7:42

Als een Belgische kerncentrale onverwacht stil wordt gelegd vanwege een incident, moet de Nederlandse atoominspectie ANVS bij de Belgische nucleaire toezichthouder FANC over de schouder mee kunnen kijken.

Dat is de strekking van een motie die D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven volgende week indient.

Atoomwaakhonden
In die motie wordt minister Melanie Schultz van Haegen van Milieu en Infrastructuur opgeroepen het idee van de meekijkende inspecties uit de buurlanden over te brengen aan haar Belgische collega Jan Jambon. Volgens Van Veldhoven kan veel onrust in de grensstreek worden weggenomen als ook atoomwaakhonden uit de omringende landen, zoals de Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS), de situatie kunnen beoordelen.

Geplande inspecties
"Natuurlijk blijft de FANC de eindverantwoordelijke voor de inspecties in België, maar de ANVS kan wel bekijken of de Belgische collega’s juist handelen of niet. Het is niet meer van deze tijd dat een land autonoom kan beslissen over de kerncentrales, terwijl als het misgaat de gevolgen enorm en grensoverschrijdend zijn." Sinds een jaar voeren de toezichthouders al gezamenlijk reguliere, geplande inspecties uit.

Als het aan D66-Tweede Kamerlid Van Veldhoven ligt, gaat dat ook bij incidenten gebeuren. Omgekeerd zou de FANC in Nederland mee kunnen kijken als er een incident is in de kerncentrale van Borssele.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

PvdA wil niet dat Tihange langer open blijft
Herstart Tihange uitgesteld naar eind mei
Fout van medewerker Tihange: werking pomp niet gecheckt
'Stop Tihange', Maastricht demonstreert tegen kerncentrale
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen