Overslaan en naar de inhoud gaan

Motie: ‘Nederlandse inspectie bij incident Tihange’

Geplaatst opzaterdag 10 december 2016 - 7:42

Als een Belgische kerncentrale onverwacht stil wordt gelegd vanwege een incident, moet de Nederlandse atoominspectie ANVS bij de Belgische nucleaire toezichthouder FANC over de schouder mee kunnen kijken.

Dat is de strekking van een motie die D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven volgende week indient.

Atoomwaakhonden
In die motie wordt minister Melanie Schultz van Haegen van Milieu en Infrastructuur opgeroepen het idee van de meekijkende inspecties uit de buurlanden over te brengen aan haar Belgische collega Jan Jambon. Volgens Van Veldhoven kan veel onrust in de grensstreek worden weggenomen als ook atoomwaakhonden uit de omringende landen, zoals de Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS), de situatie kunnen beoordelen.

Geplande inspecties
"Natuurlijk blijft de FANC de eindverantwoordelijke voor de inspecties in België, maar de ANVS kan wel bekijken of de Belgische collega’s juist handelen of niet. Het is niet meer van deze tijd dat een land autonoom kan beslissen over de kerncentrales, terwijl als het misgaat de gevolgen enorm en grensoverschrijdend zijn." Sinds een jaar voeren de toezichthouders al gezamenlijk reguliere, geplande inspecties uit.

Als het aan D66-Tweede Kamerlid Van Veldhoven ligt, gaat dat ook bij incidenten gebeuren. Omgekeerd zou de FANC in Nederland mee kunnen kijken als er een incident is in de kerncentrale van Borssele.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

PvdA wil niet dat Tihange langer open blijft
Herstart Tihange uitgesteld naar eind mei
Fout van medewerker Tihange: werking pomp niet gecheckt
'Stop Tihange', Maastricht demonstreert tegen kerncentrale
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen