Overslaan en naar de inhoud gaan

Moslims koken tijdens ramadan voor cliënten voedselbank

Geplaatst opdinsdag 13 april 2021 - 21:04

De Tevhit moskee in Venlo gaat tijdens de vastenperiode ramadan maaltijden koken voor de Voedselbank in Venlo.

"De ramadan staat voor saamhorigheid, naastenliefde en zorgen voor elkaar. Op deze manier willen we dit tot uiting brengen." Dat zegt bestuurslid Hakan Tasdemir van de Tevhit moskee dinsdag in L1mburg Centraal.

Eenzaamheid
Door de coronapandemie ervaren veel mensen eenzaamheid. "Hoe langer de pandemie duurt, hoe groter de eenzaamheid wordt", zegt Tasdemir. Het moskeebestuur roept mensen op om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook is de moskee maar beperkt open vanwege de avondklok. "Daarom proberen we mensen nu een beetje extra bij te staan, om toch het saamhorigheidsgevoel van de ramadan te creëren."

Praatje maken
Bestuursleden, de vrouwenafdeling en de jongerenafdeling van de moskee gaan nu actief bij mensen die eenzaam zijn langs de deuren, om een praatje te maken. Volgens Tasdemir is het niet kunnen beoefenen van de ramadan op de traditionele manier erg moeilijk. "De rek is er een beetje uit. Veel mensen zitten nu voor de tweede ramadan op rij zonder hun dierbaren. Zeker de kwetsbare ouderen gaan juist niet naar de moskee, om besmetting te voorkomen. Maar dan ligt eenzaamheid wel op de loer."

Bezinning
De ramadan is volgens Tasdemir meer dan alleen vasten en na zonsondergang samen eten. "De ramadan is ook zelfdiscipline, zelfreflectie en zelfbeheersing. Tijdens de vastenperiode wordt de balans opgemaakt van 'wat heb ik afgelopen jaar gedaan'?"

Lees ook: Ramadan in coronatijd: 'Juist nu behoefte aan bezinning'

Voedselpakketten
De Tevhit moskee doet mee aan een landelijke actie om voedselpakketten samen te stellen voor minder bedeelden. Moslims koken maaltijden en die worden naar de Voedselbank Venlo gebracht, die zorgt voor de verdere verspreiding van de maaltijden onder de klanten van de voedselbank. Op die manier wordt toch uitdrukking gegeven aan het samen eten, de iftar-maaltijd, maar dan op afstand.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen