Overslaan en naar de inhoud gaan

Moslimleerlinge uit Heerlen eist vrij voor offerfeest

Geplaatst opvrijdag 25 september 2015 - 23:02

Op het Arcuscollege in Heerlen is een conflict ontstaan tussen een moslima-leerling en het schoolbestuur over het offerfeest.

Samira van der Woude kreeg geen toestemming vrij te nemen, omdat het offerfeest geen wettelijke feestdag voor het mbo is. "Discriminatie", zegt zij. "Het gaat niet alleen om mij."

Spijbelen
Samira van der Woude (20) volgt de opleiding verzorgende IG, op mbo 3 niveau. "De afgelopen jaren konden we een dag vrij krijgen voor het offerfeest, ook op andere scholen krijg je dat. Dit jaar kwam er opeens geen toestemming van Arcus. Ik heb dus formeel ongeoorloofd moeten spijbelen. Belachelijk dat het zover moet komen."

Vakantieregeling
De schoolleiding beriep zich volgens Van der Woude op de vakantieregeling van het Arcuscollege en de cao. Er komen regelmatig verlofaanvragen, meldde deze functionaris. Uitgangspunt is dat Arcus dit niet doet, omdat er twaalf weken vakantie zijn en dit mogelijkheden genoeg geeft om op vakantie te gaan, aldus de functionaris. Voor begrafenissen van een naaste kan een leerling wel verlof krijgen. Daarvoor moeten wel bewijsstukken worden overlegd. Ook moet de dag worden ingehaald.

Aangifte
Het gaat hier niet om vakantie of om een begrafenis, maar om een religieuze feestdag. Het gaat ook niet alleen om haar, zegt Van der Woude. "In mijn klas zitten drie moslims, maar op de hele school zijn het er veel meer. Dit moet geregeld worden voor de toekomst. Ik ga nu aangifte doen van discriminatie op religieuze grondslag."

Geen Nederlandse feestdag
De functionaris die de afwijzing bekrachtigde, liet weten dat het offerfeest geen erkende Nederlandse feestdag is. Dat zijn nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, tweede paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en de kerstdagen. Het offerfeest komt ook niet in de vakantieregeling van Arcus voor.

'Vreselijk woest'
Vader Mohammed Amina van der Woude staat vierkant achter zijn dochter: "Ik ben vreselijk woest. Het is nooit een probleem geweest dat ze verlof kregen. Nu is het ineens afgewezen omdat het ministerie zegt dat het offerfeest geen wettelijke feestdag is zoals Kerstmis, Pasen en Hemelvaartsdag. Nou, in mijn rijtje komen kerst en Pasen niet voor."

Collegevoorzitter Toon Theunissen wilde vrijdag niet reageren op de vraag of Arcus zijn vakantieregeling gaat aanpassen. Ook de vraag waarom leerlingen eerder wel een dag vrij konden krijgen, is nog niet beantwoord.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Moslima doet nog geen aangifte tegen Arcus College
Offerfeest-oproep: geen vlees naar vluchtelingen Weert
Klas lokaal school
Twee dagen langer vakantie in Roermond door offerfeest
Moskee op slot na inval, moslims bidden op straat
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen