Overslaan en naar de inhoud gaan

Moslimleerlinge uit Heerlen eist vrij voor offerfeest

Geplaatst opvrijdag 25 september 2015 - 23:02

Op het Arcuscollege in Heerlen is een conflict ontstaan tussen een moslima-leerling en het schoolbestuur over het offerfeest.

Samira van der Woude kreeg geen toestemming vrij te nemen, omdat het offerfeest geen wettelijke feestdag voor het mbo is. "Discriminatie", zegt zij. "Het gaat niet alleen om mij."

Spijbelen
Samira van der Woude (20) volgt de opleiding verzorgende IG, op mbo 3 niveau. "De afgelopen jaren konden we een dag vrij krijgen voor het offerfeest, ook op andere scholen krijg je dat. Dit jaar kwam er opeens geen toestemming van Arcus. Ik heb dus formeel ongeoorloofd moeten spijbelen. Belachelijk dat het zover moet komen."

Vakantieregeling
De schoolleiding beriep zich volgens Van der Woude op de vakantieregeling van het Arcuscollege en de cao. Er komen regelmatig verlofaanvragen, meldde deze functionaris. Uitgangspunt is dat Arcus dit niet doet, omdat er twaalf weken vakantie zijn en dit mogelijkheden genoeg geeft om op vakantie te gaan, aldus de functionaris. Voor begrafenissen van een naaste kan een leerling wel verlof krijgen. Daarvoor moeten wel bewijsstukken worden overlegd. Ook moet de dag worden ingehaald.

Aangifte
Het gaat hier niet om vakantie of om een begrafenis, maar om een religieuze feestdag. Het gaat ook niet alleen om haar, zegt Van der Woude. "In mijn klas zitten drie moslims, maar op de hele school zijn het er veel meer. Dit moet geregeld worden voor de toekomst. Ik ga nu aangifte doen van discriminatie op religieuze grondslag."

Geen Nederlandse feestdag
De functionaris die de afwijzing bekrachtigde, liet weten dat het offerfeest geen erkende Nederlandse feestdag is. Dat zijn nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, tweede paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en de kerstdagen. Het offerfeest komt ook niet in de vakantieregeling van Arcus voor.

'Vreselijk woest'
Vader Mohammed Amina van der Woude staat vierkant achter zijn dochter: "Ik ben vreselijk woest. Het is nooit een probleem geweest dat ze verlof kregen. Nu is het ineens afgewezen omdat het ministerie zegt dat het offerfeest geen wettelijke feestdag is zoals Kerstmis, Pasen en Hemelvaartsdag. Nou, in mijn rijtje komen kerst en Pasen niet voor."

Collegevoorzitter Toon Theunissen wilde vrijdag niet reageren op de vraag of Arcus zijn vakantieregeling gaat aanpassen. Ook de vraag waarom leerlingen eerder wel een dag vrij konden krijgen, is nog niet beantwoord.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Offerfeest-oproep: geen vlees naar vluchtelingen Weert
Moslima doet nog geen aangifte tegen Arcus College
Klas lokaal school
Twee dagen langer vakantie in Roermond door offerfeest
Moskee op slot na inval, moslims bidden op straat
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen