Overslaan en naar de inhoud gaan

Moskeeën extra alert op radicalen onder vluchtelingen

Geplaatst opzaterdag 12 september 2015 - 5:48

In een aantal Limburgse moskeeën zijn bestuurders en vaste bezoekers sinds enige maanden alert op onbekenden die met koffers of tassen binnenkomen om het vrijdaggebed bij te wonen.

In sommige plaatsen wordt overwogen om, in navolging van enkele moskeeën in Duitsland, een ‘bagageverbod’ in te voeren.

Radicalen
De verhoogde alertheid heeft te maken met de vrees dat zich onder vluchtelingen radicalen bevinden. Dat bevestigen bronnen binnen de Limburgse moslimgemeenschap.

Verdacht
Afgelopen maand veroorzaakte verdacht gedrag van een man in een Limburgse moskee onrust. Hij kwam -tegen de ‘huisregels’ van de moskee in- de gebedsruimte binnen met een tas en plaatste die in de buurt van de imam.
Eerder dit jaar deed zich een incident voor rond een Syriër die zich dreigend opstelde tegenover een Limburgse moslimpoliticus.

Geschrokken
Bouchaib Saadane, voorzitter van de Limburgse Islamitische Raad (LIR), toont zich geschrokken. Hij wil zich met de raad gaan beraden over de vraag hoe om te gaan met de gevoelens van onrust.

Extreme geloofsgenoten
Dat de komst van vluchtelingen, onder wie grote aantallen moslims, naar Europa een uitdaging vormt voor bestaande moslimgemeenschappen, werd vorige week bevestigd door Ali Ertan Toprak, woordvoerder van de Koerdische gemeenschap in Duitsland. Die zei dat er onder 'gewone moslims' vrees bestaat dat een 'zorgvuldig opgebouwd beeld van de islam als een religie van vrede, wordt aangetast door geloofsgenoten die extreme overtuigingen aanhangen.' In Noordrijn-Westfalen zien veiligheidsdiensten al dat ultraorthodoxe salafisten vluchtelingen 'waarschuwen' voor westerse waarden.

IS-propaganda
De vrees dat zich onder de vluchtelingen extremisten bevinden is niet ongegrond. Er zijn al diverse 'vluchtelingen' aangehouden op verdenking van het bezit van IS-propaganda, rekrutering van jihadisten, het plannen van aanslagen of deelname daaraan.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Specialisten tegen radicalisering moslimjongeren
Hoes: 'Moslims te braaf in reactie op aanslag Parijs'
Offerfeest-oproep: geen vlees naar vluchtelingen Weert
Limburgse Islamitische Raad: 'kalmte en rust bewaren'
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen