Overslaan en naar de inhoud gaan

Moskeeën extra alert op radicalen onder vluchtelingen

Geplaatst opzaterdag 12 september 2015 - 5:48

In een aantal Limburgse moskeeën zijn bestuurders en vaste bezoekers sinds enige maanden alert op onbekenden die met koffers of tassen binnenkomen om het vrijdaggebed bij te wonen.

In sommige plaatsen wordt overwogen om, in navolging van enkele moskeeën in Duitsland, een ‘bagageverbod’ in te voeren.

Radicalen
De verhoogde alertheid heeft te maken met de vrees dat zich onder vluchtelingen radicalen bevinden. Dat bevestigen bronnen binnen de Limburgse moslimgemeenschap.

Verdacht
Afgelopen maand veroorzaakte verdacht gedrag van een man in een Limburgse moskee onrust. Hij kwam -tegen de ‘huisregels’ van de moskee in- de gebedsruimte binnen met een tas en plaatste die in de buurt van de imam.
Eerder dit jaar deed zich een incident voor rond een Syriër die zich dreigend opstelde tegenover een Limburgse moslimpoliticus.

Geschrokken
Bouchaib Saadane, voorzitter van de Limburgse Islamitische Raad (LIR), toont zich geschrokken. Hij wil zich met de raad gaan beraden over de vraag hoe om te gaan met de gevoelens van onrust.

Extreme geloofsgenoten
Dat de komst van vluchtelingen, onder wie grote aantallen moslims, naar Europa een uitdaging vormt voor bestaande moslimgemeenschappen, werd vorige week bevestigd door Ali Ertan Toprak, woordvoerder van de Koerdische gemeenschap in Duitsland. Die zei dat er onder 'gewone moslims' vrees bestaat dat een 'zorgvuldig opgebouwd beeld van de islam als een religie van vrede, wordt aangetast door geloofsgenoten die extreme overtuigingen aanhangen.' In Noordrijn-Westfalen zien veiligheidsdiensten al dat ultraorthodoxe salafisten vluchtelingen 'waarschuwen' voor westerse waarden.

IS-propaganda
De vrees dat zich onder de vluchtelingen extremisten bevinden is niet ongegrond. Er zijn al diverse 'vluchtelingen' aangehouden op verdenking van het bezit van IS-propaganda, rekrutering van jihadisten, het plannen van aanslagen of deelname daaraan.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Specialisten tegen radicalisering moslimjongeren
Hoes: 'Moslims te braaf in reactie op aanslag Parijs'
Offerfeest-oproep: geen vlees naar vluchtelingen Weert
Limburgse Islamitische Raad: 'kalmte en rust bewaren'
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen