In een aantal Limburgse moskeeën zijn bestuurders en vaste bezoekers sinds enige maanden alert op onbekenden die met koffers of tassen binnenkomen om het vrijdaggebed bij te wonen.
In sommige plaatsen wordt overwogen om, in navolging van enkele moskeeën in Duitsland, een ‘bagageverbod’ in te voeren.
Radicalen
De verhoogde alertheid heeft te maken met de vrees dat zich onder vluchtelingen radicalen bevinden. Dat bevestigen bronnen binnen de Limburgse moslimgemeenschap.
Verdacht
Afgelopen maand veroorzaakte verdacht gedrag van een man in een Limburgse moskee onrust. Hij kwam -tegen de ‘huisregels’ van de moskee in- de gebedsruimte binnen met een tas en plaatste die in de buurt van de imam. Eerder dit jaar deed zich een incident voor rond een Syriër die zich dreigend opstelde tegenover een Limburgse moslimpoliticus.
Geschrokken
Bouchaib Saadane, voorzitter van de Limburgse Islamitische Raad (LIR), toont zich geschrokken. Hij wil zich met de raad gaan beraden over de vraag hoe om te gaan met de gevoelens van onrust.
Extreme geloofsgenoten
Dat de komst van vluchtelingen, onder wie grote aantallen moslims, naar Europa een uitdaging vormt voor bestaande moslimgemeenschappen, werd vorige week bevestigd door Ali Ertan Toprak, woordvoerder van de Koerdische gemeenschap in Duitsland. Die zei dat er onder 'gewone moslims' vrees bestaat dat een 'zorgvuldig opgebouwd beeld van de islam als een religie van vrede, wordt aangetast door geloofsgenoten die extreme overtuigingen aanhangen.' In Noordrijn-Westfalen zien veiligheidsdiensten al dat ultraorthodoxe salafisten vluchtelingen 'waarschuwen' voor westerse waarden.
IS-propaganda
De vrees dat zich onder de vluchtelingen extremisten bevinden is niet ongegrond. Er zijn al diverse 'vluchtelingen' aangehouden op verdenking van het bezit van IS-propaganda, rekrutering van jihadisten, het plannen van aanslagen of deelname daaraan.