Overslaan en naar de inhoud gaan

Moskeebestuurder vrijgesproken van financieren terrorisme

Geplaatst opdonderdag 8 juli 2021 - 11:24

Laarbi A. (41) is vrijgesproken van het financieren van terrorisme in Syrië. De rechter acht niet bewezen dat hij met zijn Geleense stichting BabyCare goederen en geld leverde aan de Islamtische Staat (IS).

Laarbi was als als vicevoorzitter en secretaris verbonden aan de Al Houda-moskee in Geleen. Ook de voormalig voorzitter van die moskee, Stefan Z. (38), is donderdag vrijgesproken.

Lees ook: Steunen terrorisme: strafeis van 34 maanden cel

Martelaren en strijders
Het onderzoek naar de moskeebestuurders begon vanwege vermoedens over dubieuze geldstromen vanuit het buitenland naar de Geleense moskee. Dat kon justitie echter nooit hard maken. Uiteindelijk werd Stefan voor de rechter gebracht voor valsheid in geschrifte en witwassen. Hij zou hebben geknoeid met donateurslijsten van de moskee. De rechter heeft hem dus vrijgesproken.

Laarbi speelde volgens de opsporingsdiensten een kwalijkere rol. Ook hij zou hebben gerommeld met de moskee-administratie, maar zou daarnaast via zijn stichting geld en goederen naar martelaren en IS-strijders hebben gesluisd. Zelf ontkent hij dat ten stelligste. Naar eigen zeggen wilde de Gelener slechts hulp bieden aan mensen in het betreffende gebied.

Al-Houda moskee Geleen
Foto: Archief L1

Onsympathieke sympathie
De rechter acht het aannemelijk dat Laarbi sympathieën heeft voor IS. "Hoe onsympathiek en verwerpelijk dit ook mag zijn, het is niet strafbaar", zei de rechter donderdag. Voor een veroordeling is ook wettelijk bewijs nodig. Dat is er niet volgens de Roermondse rechtbank.

"Naar het oordeel van de rechtbank kan uit het dossier niet worden vastgesteld dat hulpgoederen specifiek zijn uitgedeeld aan kinderen van IS-strijders. Zelfs wanneer een deel van de goederen bij deze kinderen terecht is gekomen, kan dit als humanitaire hulp worden beschouwd."

Oud onderzoek
Justitie eiste vorige maand een taakstraf van 120 uur voor Stefan en veertig maanden gevangenisstraf voor Laarbi, waarvan zes maanden voorwaardelijk. In die strafeisen werd rekening gehouden met de tijd die verstreken is sinds het onderzoek is begonnen. De start van dat onderzoek was in 2015. Begin 2017 was er een inval in de moskee.

Niet professioneel
De rechter gaf justitie nog een veeg uit de pan na het uitspreken van het vonnis. "De rechtbank heeft onvoldoende betrokkenheid en professionalisme waargenomen in deze zaak. Er leek sprake van tunnelvisie. Hoe oninvoelbaar bepaalde sympathieën misschien ook zijn, alleen gedachtegoed is niet strafbaar." Daarnaast laakte de rechter 'ongefundeerde beschuldigingen'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen