Het moskeebestuur van El Houda in Geleen staat pal achter de komst van de omstreden prediker Abou Hafs die is uitgenodigd voor een lezing volgende week.
Ze zegt geen enkel bewijs te vinden voor diens "affiniteit heeft met het jihadistische gedachtegoed," meldt de moskee zaterdag in de Limburgse dagbladen. De gemeente Sittard-Geleen en de politie onderzoeken nog of Hafs als radicaal moet worden bestempeld en diens komst ongewenst is. Zijn komst heeft tot ophef geleid onder moslims en politici.
Lees ook: Komst ‘haatprediker’ zorgt voor onrust in Geleen
Radicale reputatie
Abou Hafs heeft een reputatie als radicale prediker. Hij verheerlijkt de jihad en het martelaarschap in islamitisch gezang. Hield een toespraak op een pro-ISIS demonstratie in Den Haag, en zou spreken op de omstreden bijeenkomst in Hilversum op 4 mei vorig jaar die de Schaduw-Holocaust van de Palestijnen aan de orde moest stellen, die na ophef in de moskee niet doorging maar online plaatsvond.
'Geen bewijs'
Het moskeebestuur stelt vrijdagavond op Facebook evenwel op internet "geen enkel bewijs" te kunnen vinden dat Hafs “affiniteit heeft met het jihadistische gedachtegoed”. Mocht blijken dat dit wel het geval is en er bewijzen zijn dat er sprake is van haatzaaien door Hafs, zegt het moskeebestuur af te zien van zijn komst omdat het niet binnen het beleid van de moskee past. Donderdagavond liet het moskeebestuur weten niet op de hoogte te zijn ‘van enige kritiek op deze meneer’.
Overtrokken
Abou Hafs, ook wel bekend als Fouad el Bouch, zegt in een reactie de ophef "nogal overtrokken" te vinden en ziet geen enkele aanleiding voor een onderzoek. "Dit is een schoolvoorbeeld van hoe slecht weerbaar Nederland op dit moment is in het omgaan met anders denkenden."
Demonstratie
Hafs bestrijdt jihadistische sympathiën te hebben. "Het is jammer en een trieste ontwikkeling dat in het huidige klimaat van repressie jongeren kiezen voor de vlucht naar andere landen en hun talenten niet ingezet kunnen worden om de samenleving te versterken." Hafs bestrijdt dat de demonstratie in Den Haag eind 2013 tegen gevangenhouding van moslimgevangenen die zonder vorm van proces vastzitten, uitmondde in een pro-ISIS betoging.
Controverse
Plublicist Ibrahim Wijbenga, die zich inzet tegen radicalisering van moslimjongeren, noemt de reactie van de moskee öpzienbarend. "Het zet de discussie op scherp en zegt veel over de koers van de moskee, die de controverse zoekt in plaats van bruggen te slaan. Hafs heeft geen dempend effect op radicalisering."Lees zaterdag meer over de komst van Abou Hafs in de Limburgse kranten