Overslaan en naar de inhoud gaan

Moskee Geleen vroeg geld aan Golfstaten, zorgen over invloed

Geplaatst opmaandag 23 april 2018 - 17:17

De moskee al-Houda in Geleen heeft in meerdere Golfstaten financiering aangevraagd.

Dat melden NRC en Nieuwsuur op basis van eigen onderzoek.

Geheime stukken
De redacties hebben de hand weten te leggen op informatie die de overheid jarenlang geheim heeft gehouden. Uit de stukken blijkt dat zeker dertig islamitische organisaties in Nederland de afgelopen jaren financiering hebben aangevraagd in 'onvrije' Golfstaten.

Sommige hebben daadwerkelijk geld ontvangen uit deze landen. Het gaat om miljoenen euro's uit Koeweit en Saudi-Arabië. Financiering vanuit deze staten is omstreden omdat de vrees instaat dat hiermee ongewenste invloed wordt uitgeoefend in Nederlandse gebedshuizen.

Lees ook: 'Stichtingen misbruikt voor financieren van terrorisme'

Saoedie-Arabië
De
Geleense moskee zou op 4 maart 2013 geld hebben aangevraagd in Saoedi-Arabië, zo blijkt uit een lijst die door Saoedi-Arabië is verstrekt aan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook vroeg de organisatie op 11 april 2016 geld aan bij een liefdadigheidsinstelling in Koeweit. Die laatste aanvraag werd geblokkeerd, mogelijk omdat de moskee in opspraak kwam.

Lees ook: Moskee-bestuur langer vast voor witwassen en terreur

Terreur en witwassen
In februari vorig jaar werd de moskee door politie en justitie doorzocht in verband met een groot onderzoek. Tegen de voorzitter en de secretaris van moskee al-Houda loopt een rechtszaak. Ze worden verdacht van het financieren van terrorisme, het ronselen voor de jihad, lidmaatschap van een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk en witwassen. De zaak moet nog inhoudelijk worden behandeld door de rechter.

Je kan weer stemmen voor de L1mbo Top 100. Vul het stemformulier in.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen