Overslaan en naar de inhoud gaan

Mosasaurus-mysterie: mogelijk botten van ander dier ontdekt

Geplaatst opdinsdag 27 december 2016 - 6:39

Tussen de resten van mosasaurus Lars zijn mogelijk ook botten van een tweede mosasaurus gevonden.

Paleontoloog John Jagt durft het nog niet keihard uit te spreken. Maar eigenlijk kan hij niet anders concluderen dan dat in de enorme blok mergel met de schedel van Lars ook resten van een andere mosasaurus zitten. "Ik heb er een moeilijk gevoel bij. Ik ben er nog niet helemaal uit. Maar Lars is in elk geval een gekke jongen. En het wordt steeds gekker."

Formaat
Onlangs ontdekte preparateur Mart
Deckers van het Natuurhistorisch Museum Maastricht een zogeheten premax, een snuitpunt. Het bot zat verstopt in de mergelresten die van de voorkant van het blok afgebroken waren bij de verhuizing van de ENCI-groeve naar het museum. Alleen: de snuitpunt is wel erg klein en lijkt qua formaat niet te passen bij de rest van het skelet van Lars.

Baby
"Als je het vergelijkt met de
Bemelse mosasaurus die ongeveer acht meter lang was, dan is Lars wel heel klein geweest, een baby!" De veel te kleine premax is een nieuw raadsel dat het mergelblok met de fossiele resten blootgeeft.

Kaken
Doordat de
botresten niet meer in anatomisch verband liggen, is het lastig te bepalen welke onderdelen bij elkaar horen, maar eerder werd al duidelijk dat er meer kaken lijken te zijn dan de zes die een Mosasaurus hoffmanni hoort te hebben: twee onderkaken, twee bovenkaken en twee verhemeltekaken.

Soortgenoot
John
Jagt heeft in de groeve gezien dat aan de voorkant van het mergelblok nog twee kaken zitten, die nu niet zichtbaar zijn omdat het blok deels in gips is ingepakt. Past de snuitpunt misschien op deze kaken? Heeft Lars een soortgenoot in zijn bek gehad? Of is hij gestikt bij kannibalisme?

Verhaal
Binnenkort start een nieuwe fase van het onderzoek en komen die extra kaken weer in beeld.
Voorlopig is het mysterie nog niet opgelost.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

ENCI Opgraving Mosasaurus
Twijfels over echtheid skelet mosasaurus
mosasaurus, lars, fossielen
ENCI ondersteunt opgraving nieuwe mosasaurus Lars
ENCI Opgraving Mosasaurus
Schedel van mosasaurus Lars nog niet gevonden
Meer resten van mosasaurus Lars gevonden
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen