Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Mosasaurus-mysterie: mogelijk botten van ander dier ontdekt

Geplaatst opdinsdag 27 december 2016 - 6:39

Tussen de resten van mosasaurus Lars zijn mogelijk ook botten van een tweede mosasaurus gevonden.

Paleontoloog John Jagt durft het nog niet keihard uit te spreken. Maar eigenlijk kan hij niet anders concluderen dan dat in de enorme blok mergel met de schedel van Lars ook resten van een andere mosasaurus zitten. "Ik heb er een moeilijk gevoel bij. Ik ben er nog niet helemaal uit. Maar Lars is in elk geval een gekke jongen. En het wordt steeds gekker."

Formaat
Onlangs ontdekte preparateur Mart
Deckers van het Natuurhistorisch Museum Maastricht een zogeheten premax, een snuitpunt. Het bot zat verstopt in de mergelresten die van de voorkant van het blok afgebroken waren bij de verhuizing van de ENCI-groeve naar het museum. Alleen: de snuitpunt is wel erg klein en lijkt qua formaat niet te passen bij de rest van het skelet van Lars.

Baby
"Als je het vergelijkt met de
Bemelse mosasaurus die ongeveer acht meter lang was, dan is Lars wel heel klein geweest, een baby!" De veel te kleine premax is een nieuw raadsel dat het mergelblok met de fossiele resten blootgeeft.

Kaken
Doordat de
botresten niet meer in anatomisch verband liggen, is het lastig te bepalen welke onderdelen bij elkaar horen, maar eerder werd al duidelijk dat er meer kaken lijken te zijn dan de zes die een Mosasaurus hoffmanni hoort te hebben: twee onderkaken, twee bovenkaken en twee verhemeltekaken.

Soortgenoot
John
Jagt heeft in de groeve gezien dat aan de voorkant van het mergelblok nog twee kaken zitten, die nu niet zichtbaar zijn omdat het blok deels in gips is ingepakt. Past de snuitpunt misschien op deze kaken? Heeft Lars een soortgenoot in zijn bek gehad? Of is hij gestikt bij kannibalisme?

Verhaal
Binnenkort start een nieuwe fase van het onderzoek en komen die extra kaken weer in beeld.
Voorlopig is het mysterie nog niet opgelost.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

ENCI Opgraving Mosasaurus
Twijfels over echtheid skelet mosasaurus
mosasaurus, lars, fossielen
ENCI ondersteunt opgraving nieuwe mosasaurus Lars
ENCI Opgraving Mosasaurus
Schedel van mosasaurus Lars nog niet gevonden
Meer resten van mosasaurus Lars gevonden
Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen