Overslaan en naar de inhoud gaan

Mosasaurus-mysterie: mogelijk botten van ander dier ontdekt

Geplaatst opdinsdag 27 december 2016 - 6:39

Tussen de resten van mosasaurus Lars zijn mogelijk ook botten van een tweede mosasaurus gevonden.

Paleontoloog John Jagt durft het nog niet keihard uit te spreken. Maar eigenlijk kan hij niet anders concluderen dan dat in de enorme blok mergel met de schedel van Lars ook resten van een andere mosasaurus zitten. "Ik heb er een moeilijk gevoel bij. Ik ben er nog niet helemaal uit. Maar Lars is in elk geval een gekke jongen. En het wordt steeds gekker."

Formaat
Onlangs ontdekte preparateur Mart
Deckers van het Natuurhistorisch Museum Maastricht een zogeheten premax, een snuitpunt. Het bot zat verstopt in de mergelresten die van de voorkant van het blok afgebroken waren bij de verhuizing van de ENCI-groeve naar het museum. Alleen: de snuitpunt is wel erg klein en lijkt qua formaat niet te passen bij de rest van het skelet van Lars.

Baby
"Als je het vergelijkt met de
Bemelse mosasaurus die ongeveer acht meter lang was, dan is Lars wel heel klein geweest, een baby!" De veel te kleine premax is een nieuw raadsel dat het mergelblok met de fossiele resten blootgeeft.

Kaken
Doordat de
botresten niet meer in anatomisch verband liggen, is het lastig te bepalen welke onderdelen bij elkaar horen, maar eerder werd al duidelijk dat er meer kaken lijken te zijn dan de zes die een Mosasaurus hoffmanni hoort te hebben: twee onderkaken, twee bovenkaken en twee verhemeltekaken.

Soortgenoot
John
Jagt heeft in de groeve gezien dat aan de voorkant van het mergelblok nog twee kaken zitten, die nu niet zichtbaar zijn omdat het blok deels in gips is ingepakt. Past de snuitpunt misschien op deze kaken? Heeft Lars een soortgenoot in zijn bek gehad? Of is hij gestikt bij kannibalisme?

Verhaal
Binnenkort start een nieuwe fase van het onderzoek en komen die extra kaken weer in beeld.
Voorlopig is het mysterie nog niet opgelost.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

ENCI Opgraving Mosasaurus
Twijfels over echtheid skelet mosasaurus
mosasaurus, lars, fossielen
ENCI ondersteunt opgraving nieuwe mosasaurus Lars
ENCI Opgraving Mosasaurus
Schedel van mosasaurus Lars nog niet gevonden
Meer resten van mosasaurus Lars gevonden
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen