Overslaan en naar de inhoud gaan

Moordzaak en tbs-zitting geschrapt vanwege coronacrisis

Geplaatst opdinsdag 17 maart 2020 - 6:00

De Nederlandse rechtbanken sluiten met ingang van dinsdag hun deuren vanwege de coronacrisis. Dat heeft directe gevolgen voor twee grote Limburgse zaken. De Weerter azc-moordzaak en de tbs-zaak van Khalid Lakhlifi zijn geschrapt.

Dat laat een woordvoerster van de rechtbank aan L1 weten.

Lees ook: Dode asielzoekerscentrum Weert: medebewoner aangehouden

Niet welkom
Beide zaken worden aangehouden, wat betekent dat ze formeel wel voor de rechter komen, maar niet inhoudelijk worden besproken. Journalisten en andere partijen die geen directe betrokkenheid bij de zaak hebben, zijn niet welkom.

Geen ramp
Dinsdag zou de Weerter azc-moord voor het eerst voor de rechter komen. Een 30-jarige asielzoeker wordt ervan verdacht een medebewoner van azc Weert te hebben vermoord. Dat de zaak wordt aangehouden, is volgens advocate Kim van der Meijden geen ramp. "Ik heb nog niet gevraagd het voorarrest van cliënt te schorsen of op te heffen, dus er zou niets inhoudelijks worden besproken. Al het overige heb ik schriftelijk ingediend."

René Steegmans-moord
Ook Khalid Lakhlifi (35) ziet zijn zitting in rook opgaan. Hij sloeg op 22 oktober 2002 René Steegmans dood op een parkeerplaats in Venlo en werd daarmee prompt het gezicht van een landelijke campagne tegen zinloos geweld. Inmiddels zit Lakhlifi* in de laatste fase van zijn tbs-traject. Dinsdag zou er gesproken worden over het al dan niet verlengen van dat traject.

Lees ook: Tbs-behandeling moordenaar René Steegmans verlengd

Maatregelen voor Thijs
Dat maandag de zaak van moordverdachte Thijs H. (28) wél doorging, wekte verbazing. "Vorige week is er overleg geweest met alle partijen in deze zaak om te bekijken hoe we dit moesten aanpakken", legt bestuurder Martina Bijker van de Rechtbank Limburg uit. "Er waren al maatregelen genomen. Vandaar dat we hebben gezegd: dit is voldoende om door te laten gaan."

Rechtbank
Foto: L1

Uitpuilende agenda
Volgens Bijker heeft de rechtbanksluiting een grote impact op het strafrecht. De agenda's van de rechtbank puilden al uit vóór de coronacrisis. "We proberen toch zoveel mogelijk te behandelen. Veel kan ook schriftelijk of per e-mail worden afgedaan en er zal worden gekeken of we iets via videoverbindingen kunnen doen." Alleen urgente zaken worden nog in persoon behandeld.

Urgente zaken
Urgente zaken zijn bijvoorbeeld de zaken waarin beslist wordt over het voorarrest van een verdachte en de voorgeleiding van net gearresteerde personen. "Maar denk ook aan ondertoezichtstelling van kinderen, uithuisplaatsing van kinderen of het afgeven van zorgmachtigingen", vult Bijker aan.

*De naam van deze verdachte wordt voluit geschreven, omdat hij in het verleden zelf de publiciteit koos met voor- en achternaam.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen