Overslaan en naar de inhoud gaan

Moordplanners doen verhaal: 'Was een opwelling, grootspraak'

Geplaatst opdonderdag 2 december 2021 - 13:43

Twee Sittardse mannen planden een liquidatie in eigen stad. Dat stelt justitie. Zelf staat het duo compleet anders in de zaak. Berichten die ze wisselden over wapens en het 'opruimen' van een ander zouden grootspraak zijn geweest.

Donderdag eiste de aanklaagster respectievelijk acht jaar en vijf jaar gevangenisstraf tegen Wesley N. (28) en Ramon S. (37).

Lees ook: 'Tip van informant redde leven van Sittards moorddoelwit'

Getrokken wapen
Wesley is hoofdrolspeler in het onderzoek. Hij zegt in mei 2020 meermaals bedreigd te zijn door Mourad*. De eerste keer zou Mourad een getrokken wapen op hem hebben gericht, de tweede keer werd Wesley dreigend toegesproken in het bijzijn van zijn gezin. 'Volgende keer waarschuw ik niet meer. Kan me niet schelen of je vrouw en kinderen er dan bij zijn', zou Mourad hebben gezegd.

Conflict om drugs
Waarom moest Mourad hem hebben? "Geen idee. Hij had in zijn hoofd dat ik hem geld schuldig was", zei Wesley donderdag tegen de rechter. Mourad heeft verklaard dat hij drugs kocht van Wesley, maar zijn geld terug wilde vanwege de kwaliteit van die drugs. "Nee, dat is het niet geweest", zei Wesley daarover. "Dat gaat om 1500 euro. Als dat het was geweest, had ik hem dat toch teruggegeven."

Snel opruimen
Hoe dan ook: in mei 2020 kwam er een tip binnen bij de politie dat Wesley een moord plande. Mourad was het beoogde slachtoffer. Op 19 mei viel de politie Wesleys woning binnen. In diens huis werd onder meer een vuurwapen met munitie en 68.000 euro cash gevonden. Volgens de aanklaagster probeerde Wesley via berichtendienst EncroChat een huurmoordenaar te vinden.

Zo schreef hij: 'Hij moet zo spoedig mogelijk opgeruimd worden. 20k wil ik geven. Liever vandaag dan morgen. Als ik het niet laat doen, moet ik het zelf doen en ik heb kinderen.'

Jumbo Sanderbout
Voor deze supermarkt in Sittard zou Wesley N. zijn bedreigd door Mourad.
Foto: Google

Pak rammel
Uiteindelijk vond hij gehoor bij kennis Ramon. Die zou Wesley hebben geholpen bij het krijgen van een wapen en het vinden van een huurmoordenaar. "Nee, ik heb hem geprobeerd rustig te krijgen. Ik ken Wesley al even en ik wist dat hij niet zou doorzetten. Uiteindelijk hebben we het nooit serieus over een liquidatie gehad, wel over het geven van een pak rammel aan die jongen."

Stoere praat
Wesley verklaarde iets soortgelijks. "Ik heb inderdaad in een opwelling wat dingen geschreven, maar ik zat vol met adrenaline nadat hij me had bedreigd waar mijn gezin bij was. Het was echt niet de bedoeling die jongen te liquideren." In Encro-berichten praat Wesley honderduit over wapens en lijkt hij er zelfs verstand van te hebben. "Nee, dat is allemaal grootspraak."

Lees ook: 'Man had 20.000 euro over voor moord op Sittardenaar'

Duidelijke foto
De aanklaagster vindt het verhaal van de twee ongeloofwaardig. Ze wijst er onder meer op dat het duo informatie uitwisselde over Mourad, zoals kentekens van auto's waarin het doelwit zou rijden. Ramon vroeg meermaals om een duidelijke foto van het beoogde slachtoffer.

Tegen Wesley eiste ze acht jaar cel voor witwassen van tienduizenden euro's en een Rolex, het bezit van drugs en een wapen en natuurlijk de moordplannen. Ramon moet in haar ogen vijf jaar de cel in voor het bezit van drugs en patronen en zijn rol in het plannen van de liquidatie.

Allemaal kaasje
Advocaten Francoise Landerloo (Wesley) en Wouter Smeets (Ramon) pleitten donderdag voor vrijspraak. "Justitie komt in oktober 2020 met: 'Wij hebben EncroChat gekraakt en we denken dat u daar gebruik van heeft gemaakt. We arresteren u en u moet er maar op vertrouwen dat het allemaal kaasje is.' Hier is geen sprake van equality of arms", zei Landerloo.

Geen bewijs
Beide advocaten vinden dat de Encro-berichten niet als bewijs mogen gelden, omdat justitie maandenlang slechts mondjesmaat informatie deelde over het kraken van de berichtendienst. "Wij hebben niet de stukken gekregen waar wij recht op hadden", vond Landerloo. "En als EncroChat wordt uitgesloten als bewijs, blijft er te weinig over om te komen tot veroordeling." De rechter doet op 26 januari uitspraak in deze zaak.

*De naam van beoogd doelwit Mourad is gefingeerd, omdat hij geen verdachte is in deze zaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen