Overslaan en naar de inhoud gaan

'Moord op Heerlense tiener had voorkomen kunnen worden'

Geplaatst opzaterdag 1 mei 2021 - 7:02

De moord op een 19-jarige Heerlenaar had begin dit jaar voorkomen kunnen worden als de gezondheidszorg op tijd had ingegrepen. Dat stelt advocaat Alper Cinar, die verdachte Paul O. (20) bijstaat.

Paul stak op 23 januari een vriend dood in Heerlen, mogelijk beïnvloed door zijn psychische klachten.

Lees ook: Moordverdachte psychisch onderzocht in jeugdinrichting

Concrete meldingen
Volgens de advocaat was Paul O. in behandeling bij Kracht in Zorg, een zorginstelling gelieerd aan Koraal Groep, en zijn verschillende 'concrete meldingen' over zijn cliënt niet opgepakt. "Waarom zijn die blijven liggen? Is het ondeskundigheid, een gebrek aan capaciteit bij de zorginstelling? En waarom weigert de zorginstelling om dit incident aan de gezondheidsinspectie voor te leggen?"

Belangrijk signaal
Cinar vindt 'diepgravend onderzoek' nodig. "Los van het strafrechtelijke onderzoek. De onderste steen moet boven, zodat in de toekomst niet dezelfde fouten worden herhaald. Het valt me op dat in het laatste jaar drie ernstige geweldsincidenten hebben plaatsgevonden, omdat zorginstellingen vanwege een gebrek aan tijd en mankracht, naar ik vermoed, niet adequaat kunnen reageren op meldingen. Laat deze zaak daarom ook fungeren als een signaal."

Lees ook: Man (19) overleden na steekpartij Heerlen

Thijs H.
Phil Boonen, advocaat van de nabestaanden, herkent dergelijke geluiden over de zorg. Hij staat ook nabestaanden bij in de zaak van drievoudig moordenaar Thijs H. (28). Ook in die zaak wordt gesteld dat daadkrachtiger optreden door de zorg slachtoffers had kunnen voorkomen. "Maar het is nog maar de vraag of daar in deze zaak sprake van is", stelt Boonen.

Daarnaast vindt de advocaat dat de moord zelf niet uit het oog mag worden verloren door discussies over de zorg voor verdachte Paul. "De strafzaak dient toch vooral over het handelen en de strafbaarheid van verdachte te gaan."

Moeilijk begrip
Paul O. wordt momenteel onderzocht in een jeugdinrichting. Hij zit niet in een 'volwassen' gevangenis, vanwege zijn geestelijke gesteldheid. Uit onderzoek moet blijken of hij toerekeningsvatbaar was ten tijde van de moord. "Gevoelsmatig kun je als nabestaande moeilijk begrip hebben voor de psyche van de verdachte", zegt advocaat Boonen. "Maar we zullen het onderzoek moeten afwachten."

'Betreuren het'
Een woordvoerster van Koraal Groep laat weten dat de zorginstelling vanwege privacyoverwegingen niet inhoudelijk op de zaak kan ingaan. "We hebben contact gehad met Kracht in Zorg, maar we mogen er helaas niet meer over kwijt. We betreuren het ten zeerste dat dit is gebeurd, dit is natuurlijk verschrikkelijk. En we begrijpen de emoties van alle betrokken partijen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen