Overslaan en naar de inhoud gaan

'Moord op Heerlense tiener had voorkomen kunnen worden'

Geplaatst opzaterdag 1 mei 2021 - 7:02

De moord op een 19-jarige Heerlenaar had begin dit jaar voorkomen kunnen worden als de gezondheidszorg op tijd had ingegrepen. Dat stelt advocaat Alper Cinar, die verdachte Paul O. (20) bijstaat.

Paul stak op 23 januari een vriend dood in Heerlen, mogelijk beïnvloed door zijn psychische klachten.

Lees ook: Moordverdachte psychisch onderzocht in jeugdinrichting

Concrete meldingen
Volgens de advocaat was Paul O. in behandeling bij Kracht in Zorg, een zorginstelling gelieerd aan Koraal Groep, en zijn verschillende 'concrete meldingen' over zijn cliënt niet opgepakt. "Waarom zijn die blijven liggen? Is het ondeskundigheid, een gebrek aan capaciteit bij de zorginstelling? En waarom weigert de zorginstelling om dit incident aan de gezondheidsinspectie voor te leggen?"

Belangrijk signaal
Cinar vindt 'diepgravend onderzoek' nodig. "Los van het strafrechtelijke onderzoek. De onderste steen moet boven, zodat in de toekomst niet dezelfde fouten worden herhaald. Het valt me op dat in het laatste jaar drie ernstige geweldsincidenten hebben plaatsgevonden, omdat zorginstellingen vanwege een gebrek aan tijd en mankracht, naar ik vermoed, niet adequaat kunnen reageren op meldingen. Laat deze zaak daarom ook fungeren als een signaal."

Lees ook: Man (19) overleden na steekpartij Heerlen

Thijs H.
Phil Boonen, advocaat van de nabestaanden, herkent dergelijke geluiden over de zorg. Hij staat ook nabestaanden bij in de zaak van drievoudig moordenaar Thijs H. (28). Ook in die zaak wordt gesteld dat daadkrachtiger optreden door de zorg slachtoffers had kunnen voorkomen. "Maar het is nog maar de vraag of daar in deze zaak sprake van is", stelt Boonen.

Daarnaast vindt de advocaat dat de moord zelf niet uit het oog mag worden verloren door discussies over de zorg voor verdachte Paul. "De strafzaak dient toch vooral over het handelen en de strafbaarheid van verdachte te gaan."

Moeilijk begrip
Paul O. wordt momenteel onderzocht in een jeugdinrichting. Hij zit niet in een 'volwassen' gevangenis, vanwege zijn geestelijke gesteldheid. Uit onderzoek moet blijken of hij toerekeningsvatbaar was ten tijde van de moord. "Gevoelsmatig kun je als nabestaande moeilijk begrip hebben voor de psyche van de verdachte", zegt advocaat Boonen. "Maar we zullen het onderzoek moeten afwachten."

'Betreuren het'
Een woordvoerster van Koraal Groep laat weten dat de zorginstelling vanwege privacyoverwegingen niet inhoudelijk op de zaak kan ingaan. "We hebben contact gehad met Kracht in Zorg, maar we mogen er helaas niet meer over kwijt. We betreuren het ten zeerste dat dit is gebeurd, dit is natuurlijk verschrikkelijk. En we begrijpen de emoties van alle betrokken partijen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen