Overslaan en naar de inhoud gaan

'Moord op Heerlense tiener had voorkomen kunnen worden'

Geplaatst opzaterdag 1 mei 2021 - 7:02

De moord op een 19-jarige Heerlenaar had begin dit jaar voorkomen kunnen worden als de gezondheidszorg op tijd had ingegrepen. Dat stelt advocaat Alper Cinar, die verdachte Paul O. (20) bijstaat.

Paul stak op 23 januari een vriend dood in Heerlen, mogelijk beïnvloed door zijn psychische klachten.

Lees ook: Moordverdachte psychisch onderzocht in jeugdinrichting

Concrete meldingen
Volgens de advocaat was Paul O. in behandeling bij Kracht in Zorg, een zorginstelling gelieerd aan Koraal Groep, en zijn verschillende 'concrete meldingen' over zijn cliënt niet opgepakt. "Waarom zijn die blijven liggen? Is het ondeskundigheid, een gebrek aan capaciteit bij de zorginstelling? En waarom weigert de zorginstelling om dit incident aan de gezondheidsinspectie voor te leggen?"

Belangrijk signaal
Cinar vindt 'diepgravend onderzoek' nodig. "Los van het strafrechtelijke onderzoek. De onderste steen moet boven, zodat in de toekomst niet dezelfde fouten worden herhaald. Het valt me op dat in het laatste jaar drie ernstige geweldsincidenten hebben plaatsgevonden, omdat zorginstellingen vanwege een gebrek aan tijd en mankracht, naar ik vermoed, niet adequaat kunnen reageren op meldingen. Laat deze zaak daarom ook fungeren als een signaal."

Lees ook: Man (19) overleden na steekpartij Heerlen

Thijs H.
Phil Boonen, advocaat van de nabestaanden, herkent dergelijke geluiden over de zorg. Hij staat ook nabestaanden bij in de zaak van drievoudig moordenaar Thijs H. (28). Ook in die zaak wordt gesteld dat daadkrachtiger optreden door de zorg slachtoffers had kunnen voorkomen. "Maar het is nog maar de vraag of daar in deze zaak sprake van is", stelt Boonen.

Daarnaast vindt de advocaat dat de moord zelf niet uit het oog mag worden verloren door discussies over de zorg voor verdachte Paul. "De strafzaak dient toch vooral over het handelen en de strafbaarheid van verdachte te gaan."

Moeilijk begrip
Paul O. wordt momenteel onderzocht in een jeugdinrichting. Hij zit niet in een 'volwassen' gevangenis, vanwege zijn geestelijke gesteldheid. Uit onderzoek moet blijken of hij toerekeningsvatbaar was ten tijde van de moord. "Gevoelsmatig kun je als nabestaande moeilijk begrip hebben voor de psyche van de verdachte", zegt advocaat Boonen. "Maar we zullen het onderzoek moeten afwachten."

'Betreuren het'
Een woordvoerster van Koraal Groep laat weten dat de zorginstelling vanwege privacyoverwegingen niet inhoudelijk op de zaak kan ingaan. "We hebben contact gehad met Kracht in Zorg, maar we mogen er helaas niet meer over kwijt. We betreuren het ten zeerste dat dit is gebeurd, dit is natuurlijk verschrikkelijk. En we begrijpen de emoties van alle betrokken partijen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen